Klaus Iohannis, o nouă lovitură pentru Vladimir Putin. România a luat marea decizie
- Ramona Rotaru
- 16 mai 2022, 19:10
Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații cu privire la aderarea Suediei la NATO. În timp ce Rusia se opune vehement, iar Turcia nu consideră acest pas un beneficiu, România susține pe deplin aderarea atât a Suediei, cât și a Finlandei, la Alianța Nord-Atlantică.
Klaus Iohannis, președintele României, a vorbit luni despre unul dintre cele mai discutate subiecte internaționale la ora actuală. Suedia și Finlanda au stârnit controverse atunci când și-au exprimat dorința de aderare la NATO. Rusia consideră acest pas o amenințare pentru securitatea națională, în timp ce Turcia susține că aderarea celor două state ar fi o greșeală, la fel ca și în cazul Greciei.
România este în tabăra țărilor care susțin pe deplin aderarea Suediei și Finlandei la Alianța Nord-Atlantică. Președintele Klaus Iohannis a menționat acest lucru în cadrul unor declarații făcute astăzi.
"România salută decizia Suediei de a solicita aderarea la NATO, anunţată astăzi de către premierul suedez, Magdalena Andersson. România susţine pe deplin procesul de aderare. Odată cu aderarea Suediei şi Finlandei la familia NATO, Alianţa noastră va fi mai puternică ca niciodată", a scris preşedintele Iohannis, luni, pe Twitter.
Premierul suedez Magdalena Andersson a declarat oficial faptul că țara sa va solicita aderarea la NATO. Ea a evocat o nouă ''eră'' pentru ţara scandinavă, relatează agenţiile France Presse, Reuters şi DPA.
''Guvernul a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei'', a declarat Andersson într-o conferinţă de presă alături de Ulf Kristersson, liderul principalului partid de opoziţie suedez, Moderaţii.
Klaus Iohannis susține aderarea Suediei la NATO, Erdogan o vede ca pe o „greșeală”
Președintele Turciei este primul oficial european care și-a exprimat în mod oficial dezacordul cu privire la aderarea Suediei și Finlandei la Alianța Nord-Atlantică. Recep Tayyip Erdogan susține că acest pas ar fi o „greșeală”, așa cum a fost și în cazul aderării Greciei la Alianță.
În fața presei, președintele turc a precizat că „nu vrea să se repete aceeaşi greșeală ca cea comisă prin aderarea Greciei”, acuzând Suedia și Finlanda că „găzduiesc terorişti ai PKK”, Partidul Muncitorilor din Kurdistan. „Nu avem un aviz pozitiv”, a insistat Erdogan, citat de Agerpres.
„Urmărim în prezent evoluţiile în legătură cu Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv, deoarece NATO a făcut o eroare în privinţa Greciei anterior, împotriva Turciei”, a mai declarat Recep Tayyip Erdogan, la ieșirea de la rugăciunea de vineri. „În plus, ţările scandinave, din păcate, sunt aproape ca nişte case de oaspeţi pentru organizaţiile teroriste”, a adăugat el, invocând PKK, clasată drept organizație teroristă de către Turcia, dar și de către UE și SUA.