Klaus Iohannis deschide negocierile pentru aderarea Moldovei și Ucrainei la UE

Klaus Iohannis deschide negocierile pentru aderarea Moldovei și Ucrainei la UE Sursa foto: Arhiva EVZ

Klaus Iohannis, președintele României, va participa în aceste zile la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest şi la Consiliul European. Aici se va lua o decizie crucială pentru Republica Moldova și Ucraina.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, de miercuri până vineri, la Bruxelles, la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest şi la Consiliul European, context în care va susţine luarea unor decizii privind deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova, "progresele substanţiale făcute de cele două state în ceea ce priveşte reformele trebuind să fie recunoscute adecvat de către Uniunea Europeană".

De asemenea, arată Administraţia Prezidenţială, Klaus Iohannis va susţine acordarea statutului de candidat pentru Georgia, precum şi deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia şi Herţegovina, la momentul realizării progreselor necesare respectării criteriilor de aderare. El va insista, totodată, pe accelerarea procesului de aderare a statelor din Balcanii de Vest.

Klaus Iohannis ia parte la un summit crucial

Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest va avea loc miercuri şi va aborda evoluţiile înregistrate de la ultima reuniune în acest format, care a avut loc la Tirana, în decembrie 2022, şi sprijinul oferit statelor din Balcanii de Vest de către Uniunea Europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, summitul va prilejui discuţii ale liderilor privind abordarea provocărilor comune şi consolidarea parteneriatului şi a cooperării UE - Balcanii de Vest în actualul context geopolitic, inclusiv din perspectiva impactului războiului Rusiei împotriva Ucrainei la nivelul partenerilor regionali.

În cadrul reuniunii, Klaus Iohannis va reitera sprijinul ferm al României pentru perspectiva europeană a regiunii, cu respectarea principiilor meritelor proprii şi îndeplinirea criteriilor de aderare.

Republica Moldova în Uniunea europeană

Sursa foto: Ukrainean PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Preşedintele va sublinia că extinderea este, înainte de toate, "o oportunitate de creştere şi dezvoltare, care ar trebui să aducă mai multă unitate pe continentul european, o convergenţă îmbunătăţită, precum şi politici sectoriale puternice, care să asigure beneficii pentru toţi cetăţenii europeni".

Reuniunea Consiliului European va avea loc joi şi vineri

În cadrul discuţiilor vor fi abordate teme deosebit de importante şi complexe, printre care extinderea UE, revizuirea Cadrului Financiar Multianual 2021 - 2027, sprijinul pentru Ucraina, situaţia din Orientul Mijlociu, securitatea şi apărarea, migraţia, precum şi viitoarea Agendă Strategică a UE.

În ceea ce priveşte revizuirea Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021 - 2027, preşedintele Iohannis va pleda pentru o abordare care să promoveze echilibrul de finanţare între angajamentele deja asumate şi noile priorităţi de pe agenda europeană şi care să nu implice reduceri ale fondurilor pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, precizează sursa citată.

Referitor la discuţiile privind măsurile de susţinere pentru Ucraina, în contextul războiului, preşedintele României se va pronunţa pentru necesitatea adoptării unui pachet cuprinzător de sprijin.

Ce poziție va adopta liderul de la Cotroceni

Cu privire la situaţia din Orientul Mijlociu, Klaus Iohannis va insista pe necesitatea implicării sporite a Uniunii Europene în regiune în vederea protecţiei civililor, dezescaladării conflictului şi reluării procesului de pace bazat pe soluţia celor două state.

De asemenea, în ceea ce priveşte viitoarea Agendă Strategică, preşedintele Iohannis se va pronunţa pentru continuarea reflecţiei şi a dezbaterilor în vederea adoptării, până în vara anului 2024, a viitoarei Agende Strategice a Uniunii şi va reitera necesitatea formulării priorităţilor pentru următorul ciclu instituţional, care trebuie să reflecte consolidarea unităţii UE şi a încrederii între statele membre UE.

sursa: Agerpres.