Condițiile puse de Austria României pentru a deschide spațiul aerian Schengen

Condițiile puse de Austria României pentru a deschide spațiul aerian Schengen Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Austria a pus condiții clare pentru a deschide spațiul aerian Schengen României, arată un documente primit de digi24 de la Ministerul austriac de Interne.

Update:

Într-un răspuns venit de la Viena pentru digi24, Ministerul de Interne formulează condițiile clare pentru a deschide spațiul aerian Schengen României.

Ne puteți urmări și pe Google News
Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene. Prezența Frontex (poliția de frontieră a Uniunii Europene - n.r.) la frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată. De asemenea, trebuia crescut „substanțial”  sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române. Controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria. „Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria” - este a treia condiție formulată de Ministerul austriac de Interne.

Știre inițială:

Premierul Marcel Ciolacu a comunicat că Austria și-a ajustat atitudinea față de spațiul Schengen și a exprimat consimțământul pentru eliminarea restricțiilor aeriene către România.

Austria își schimbă poziția în privința Schengen

Numai că, decizia ca Austria să accepte România în Schengen, vine cu o serie de condiții.

Gerhard Karner, Ministrul Austriac de Interne, exprimă disponibilitatea de a permite integrarea României în Spațiul Schengen în ceea ce privește aeroporturile.

Această acceptare este condiționată de acordul României și Bulgariei de a primi migranți din Siria și Afganistan, precum și implementarea de controale sporite la frontierele dintre Bulgaria și România, precum și între Ungaria și România.

Imediat după acest anunț, premierul Marcel Ciolacu a venit cu o reacție. „Am spart gheața”, a scris el.

Marcel Ciolacu, Facebook

Marcel Ciolacu aunță că Austria e de acord cu eliminarea granițelor aeriene. Sursa foto: Facebook

Marcel Ciolacu, anunță progresul în subiectul Schengen

Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a scris Marcel Ciolacu.

Premierul a continuat și a subliniat că eforturi considerabile au fost depuse în ultimele luni pentru a ajunge în acest punct, exprimându-și recunoștința față de toți cei care au luptat pentru ca România să intre în Schengen.

Ministrul Predoiu a primit mandatul de a se întâlni cu omologul său austriac și de a finaliza negocierile.

„După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen”, a mai scris Ciolacu pe Facebook.

Ce facilități vor avea românii după decizia Austriei privind Schengen

Presa din Austria scrie că ministrul austriac de Interne a adresat o propunere denumită „Air-Schengen” către București.

Propunerea vizează ridicarea controalelor la aeroporturi, cu condiția întăririi ulterioare a procedurilor de verificare. În schimb, se așteaptă ca România să fie de acord să primească refugiați, în special din Afganistan și Siria, pentru a reduce povara asupra Austriei în această privință.

„Pasagerii companiilor aeriene din România și Bulgaria nu mai trebuie să treacă prin controlul pașapoartelor atunci când zboară în interiorul UE, conform ofertei. Negocierile sunt programate să aibă loc marți în Slovenia”.