Președintele României Klaus Iohannis a fost marele absent de la recepția de Ziua Franței de la București. Cu toate că evenimentul este foarte important pentru relațiile dintre țara noastră și Franța, șeful statului nu a oferit nicio explicație pentru decizia luată.

Printre invitații cei mai cunoscuți de la Ambasada Franței, unde se sărbătorește ziua națională a Franței cu ocazia împlinirii a 230 de ani de la Revoluția franceză, s-au numărat fostul premier Adrian Năstase, președintele USR Dan Barna, care a venit alături de soția sa, președintele PNL Ludovic Orban, fostul procuror general al României Augustin Lazăr.

Chiar dacă Președintele României a absentat de la ceremonie din motive necunoscute, prim-ministrul Viorica Dăncilă a fost prezentă.

„Ţările noastre sunt legate de o prietenie profundă, manifestată în momente esenţiale ale istoriei comune. Astăzi împărtăşim o relaţie dinamică, suntem parteneri în Uniunea Europeană şi în NATO şi avem un Parteneriat strategic cu proiecţie către viitor, care creează premisele unei cooperări mai structurate şi mai ambiţioase. Vă asigur de întregul angajament al României de a avansa şi aprofunda cooperarea româno-franceză atât în plan bilateral, cât şi în plan european, aşa cum i-am transmis şi premierului Edouard Philippe cu ocazia convorbirii pe care am avut-o recent. Am convenit asupra continuării unui dialog constant şi direct şi sper să ne putem întâlni curând pentru a agrea şi semna Foaia actualizată de parcurs a Parteneriatului strategic, care va marca o nouă etapă a cooperării bilaterale şi europene”, a afirmat Dăncilă.

Cel mai probabil președintele Iohannis se află la vila de protocol de la Neptun, de unde a semnat mai multe decrete, printre care și cel de promulgare a Legii administrației publice locale. Sunt șanse foarte mari, de asemenea, ca primul om în stat să nu participe nici la ceremonia de la Ateneu, care va marca finalul președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene.