Klaus Iohannis face mișcarea momentului! Unde a plecat președintele de urgență. A luat decizia chiar acum
- Maria Miron
- 5 martie 2022, 14:47
Președintele României, Klaus Iohannis, face o vizită de urgență, sâmbătă, la granița cu Ucraina. Klaus Iohannis este așteptat să sosească acolo sâmbătă, de ora 16:00. Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu privire la decizia Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană. După invazia Rusiei în Ucraina, tot mai multe țări din zonă vor să devină membre ale Uniunii.
Administrația Prezindențială anunță vizita președintelui României în tabăra mobilă de refugiați, amplasată acum la Siret. Klaus Iohannis este așteptat să sosească acolo sâmbătă, de ora 16:00.
Tabăra de la Siret prevede 402 locuri de cazare pentru refugiații ucraineni, iar conform Prefecturii Suceava, în dimineața zilei de 5 martie erau ocupate 268 dintre acestea.
În plin război, ucrainenii se refugiază pe teritoriul României
România este locul unde vor să ajungă mulți dintre refugiații din Ucraina, după ce Federația Rusă a inițiat „operațiunea specială”.
„De la începerea conflictului din Ucraina, 2.382 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională”, informează MAI.
Peste 1,2 milioane de persoane au emigrat din Ucraina de la începutul invaziei ruse, mai exact, de pe data de 24 februarie 2022, așa cum arată datele furnizate de ONU.
Dintre aceștia, aproximativ 500.000 sunt copii, conform estimărilor UNICEF, iar Agenția ONU pentru Refugiați, UNHCR, anunță că mai mult de patru milioane de cetățeni ucraineni vor avea nevoie de asistență umanitară și protectie, în urma războiului.
Klaus Iohannis, despre decizia Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană
Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că România va susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Salut cu căldură demersul istoric de astăzi al preşedintei Maia Sandu. România va continua să fie un susţinător sincer, constant şi activ al locului Republicii Moldova în familia Uniunii Europene. Vom acorda tot sprijinul nostru Republicii Moldova în acest demers”, a scris şeful statului, joi, pe Twitter.
Preşedintele Republicii Moldova a semnat, joi, cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar Emmanuel Macron are ultimul cuvânt de spus. Maia Sandu a declarat că Republica Moldova rămâne neutră în războiul dintre Rusia și Ucraina, dar trebuie să fie luate niste măsuri pentru a pastra calmitatea cetățenilor.
”Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Vrem să trăim paşnic (…) parte a lumii libere (…) Dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt şi hotărât (…) Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a mai declarat Maia Sandu.
Georgia, speriată de Rusia
După invazia Rusiei în Ucraina, tot mai multe țări vor să adere la forul european. Georgia a anunțat miercuri că va cere să adere de urgență la Uniunea Europeană. Republica din Caucazul de Sud are relații tensionate cu Rusia de ani buni și s-a confruntat în 2008 cu o invazie similară cu cea care se desfășoară acum din Ucraina. În urma unui război care a durat cinci zile, Georgia a pierdut complet controlul Osetiei de Sud şi Abhaziei, două republici reparatiste georgiene a căror independenţă a fost recunoscută de Rusia.
Preşedintele Partidului Visul Georgian a anunţat într-o conferinţă de presă că s-a luat decizia de a solicita imediat statutul de ţară candidată la intrarea în UE. Mai mult, Irakli Kobahidze a spus că Georgia cere Bruxelles-ului să examineze cât mai urgent această cerere.
Solicitarea Georgiei a venit la doar o zi după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut în mod expres integrarea Ucrainei în UE printr-o procedură specială. Parlamentului European, a adoptat marţi cu o majoritate zdrobitoare o rezoluţie care condamnă invazia Rusiei în Ucraina și a cerut instituţiilor europene „să lucreze pentru a acorda Ucrainei statutul de ţară candidată la UE”.