Klaus Iohannis face anunţul serii! Mişcare de ultimă oră în România, în plin război: Sute de soldaţi vin în ţara noastră

Klaus Iohannis face anunţul serii! Mişcare de ultimă oră în România, în plin război: Sute de soldaţi vin în ţara noastră Sursă: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, miercuri, 2 martie, că a purtat o discuție telefonică cu șeful Guvernului din Portugalia, Antonio Costa, totul având legătură cu războiul din Ucraina. Printre altele, cei doi oficiali au vorbit despre cei 174 de soldați care urmează să fie dislocați în țara noastră cu scopul de a securiza flancul estic al NATO.

Președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit premierului portughez, Antonio Costa, pentru cei 174 de soldați care urmează să fie trimiși pe teritoriul țării noastre pentru a asigura securitatea flancului estic.

Poziția șefului statului vine după ce NATO a decis pentru prima dată să desfășoare trupe militare în regiune, ca forță de răspuns, în timp ce războiul se intensifică în Ucraina.

Klaus Iohannis a vorbit cu premierul Antonio Costa

„În convorbirea telefonică de astăzi cu prim-ministrul portughez, Antonio Costa, i-am mulţumit pentru decizia Portugaliei de a face parte din eforturile noastre comune de a consolida Flancul estic şi de a disloca 174 de soldaţi în România”, a transmis președintele Klaus Iohannis, într-o postare publicată pe pagina sa de Twitter.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șeful statului a mai precizat că a vorbit cu șeful Guvernului portughez și despre măsurile de coordonare și ajutor ce trebuie oferite refugiaților din Ucraina, care fug din calea războiului.

Măsuri de sprijin pentru refugiații din Ucraina

Între timp, Comisia Europeană a propus, în aceeași zi, acordarea automată de protecție temporară pentru o perioadă de până la trei ani persoanelor care fug de războiul din Ucraina, inclusiv un permis de ședere și acces la locuri de muncă și asistență socială.

Polonia, România, Slovacia, Slovacia și Ungaria, membre ale UE, au toate granițe terestre cu Ucraina, iar Comisia a declarat că peste 650.000 de persoane au fugit din teritoriu, după ce Rusia a început invazia pe data de 24 februarie.

Refugiații vor primi protecție temporară de îndată ce propunerea va fi aprobată de miniștrii de interne din UE, ceea ce Comisia Europeană spera să se întâmple joi.

Președintele României se întâlnește cu Ursula von der Leyen

Măsurile de protecție, care includ accesul la locuințe și asistență medicală, vor fi acordate fără ca refugiații să fie nevoiți să respecte proceduri de azil îndelungate. Aceasta poate dura până la trei ani – cu excepția cazului în care situația din Ucraina se îmbunătățește suficient de mult pentru ca persoanele să se poată întoarce acasă și pentru ca schema de ajutor să expire.

În altă ordine de idei, președintele Klaus Iohannis se va întâlni, joi, cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a discuta tocmai despre măsurile pe care autoritățile naționale trebuie să le adopte astfel încât să vină în sprijinul ucrainenilor care fug din calea războiului declanșat de ruși.

„Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen va vizita România și Slovacia pentru a discuta cu liderii acestor țări despre situația din Ucraina și despre sprijinul Europei pentru refugiații din Ucraina”, a transmis Dana Spinant, director pe comunicare politică în cadrul Comisiei Europene.