Portugalia urgentează trimiterea unei companii de infanterie în România și oferă vize de urgență pentru refugiați

Portugalia urgentează trimiterea unei companii de infanterie în România și oferă vize de urgență pentru refugiați Sursa foto: arhiva EVZ

Vineri a avut loc un summit extraordinar a NATO, unde liderii europeni au discutat despre tensiunile din Ucraina, dar și despre securitatea statelor aflate în flancul estic. La scurt timp după încheierea ședinței, Portugalia a anunțat urgentarea trimiterii unei companii de infanterie în România. Aceasta ar fi trebuit să sosească în a doua jumătate a anului.

Antonio Costa, premierul portughez, a susținut o conferință de presă după summitul NATO, în care a anunțat că vor devansa trimiterea unei companii de infanterie în România. Inițial, aceasta era programată să ajungă în a doua jumătate a anului, însă războiul din Ucraina i-a determinat să urgenteze lucrurile.

Compania de infanterie este alcătuită din 174 de militari și va pleca spre România "în următoarele săptămâni".

''Portugalia, pe lângă forţele pe care le are în acest an în cadrul comandamentului european al NATO, a decis să devanseze din trimestrul al doilea în acest trimestru mobilizarea unei companii de infanterie care să opereze în România şi să fie desfăşurată în următoarele săptămâni", a precizat Antonio Costa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul portughez a precizat că vor încerca să se implice și în primirea refugiaților, oferind vize de urgență.

''Portugalia, care a avut privilegiul de a avea o comunitate ucraineană atât de bine integrată printre noi de mai mulţi ani, şi-a reiterat disponibilitatea deplină de a-i primi pe cei care doresc să-şi continue viaţa printre noi", a spus el.

Rusia lansează amenințări către Finlanda și Suedia

Desfășurarea anticipată a companiei de artilerie a fost autorizată de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în ședința, când a primit undă verde și NATO pentru mobilizarea a două forțe de reacție rapidă.

''Alte ţări anticipează sau îşi intensifică angajamentul în aceste ţări (vecine Ucrainei) pentru a oferi un sentiment clar de unitate şi descurajare în faţa acţiunii ruseşti", a declarat Costa, care a calificat acţiunea militară a Rusiei drept un "război împotriva libertăţii de autodeterminare a unei ţări democratice".

El a insistat: "Rusia trebuie să înţeleagă că nu numai că trebuie să înceteze agresiunea militară împotriva Ucrainei, dar nici măcar nu poate să viseze să întreprindă vreo acţiune agresivă împotriva vreunei ţări NATO sau prietene a NATO, cum ar fi Suedia şi Finlanda".

Moscova nu a văzut cu ochi buni participarea Suediei și Finlandei la summitul NATO, ele nefăcând parte din Alianță. Rusia a lansat amenințări la adresa celor două țări, însă Costa a precizat că o astfel de reacție arată că Vladimir Putin a înțeles mesajul.

La invitația secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, Finlanda, Suedia și Uniunea Europeană au participat la summitul Alianței Nord-Atlantice desfășurat vineri prin videoconferință, conform declarației finale a reuniunii.