Klaus Iohannis despre zona Mării Negre: Actualul context este unul volatil și cu un potențial ridicat de conflictualitate
- Cora Muntean
- 15 august 2018, 11:18
Președintele Klaus Iohannis a insistat, în discursul pe care l-a ținut la Constanța, cu ocazia festivităților prilejuite de Ziua Marinei Române, asupra securității Mării Negre ca zonă cu un ridicat potențial de risc.
„Ne aflăm într-o regiune nu doar încărcată de istorie, dar care are și o importanță strategică pentru noi, mai ales că actualul context este unul volatil și cu un potențial ridicat de conflictualitate. (...)Trebuie să fim realiști și să înțelegem contextul global în care ne aflăm astăzi. Asistăm la formarea unui nou peisaj geostrategic, a cărui evoluție este greu de prevăzut sau anticipat”, a declarat președintele. Șeful statului a dat asigurări că România este o oază de stabilitate în zonă și un furnizor regional de securitate, avantaje care ar putea fi folosite pentru consolidarea poziției în cadrul Alianței Nord-Atlantice. „Sunt avantaje reale care decurg din acest statut și este fundamental să avem capacitatea, dar și înțelepciunea de a ne folosi atuurile pentru a ne consolida poziția de membru NATO important și de partener strategic credibil al Statelor Unite ale Americii”, spune Iohannis. Președintele a vorbit și despre importanța respectării normelor de drept internațional pentru consolidarea păcii și securității globale. „Mai mult, accentul pus pe dimensiunea economică a acestei cooperări poate aduce beneficii țărilor din sud-estul Europei, precum și altor state interesate”, a spus Klaus Iohannis.
Președintele a apreciat rolul pe care îl au Forțele Navale în această regiune. „Forțelor Navale Române le revine un rol deosebit de important în asigurarea suveranității României în spațiul maritim național, dar şi o responsabilitate majoră în asigurarea securității Mării Negre, în spiritul valorilor, principiilor şi misiunilor NATO şi ale Uniunii Europene”, a afirmat Iohannis.
În final, șeful statului le-a vorbit și făcut urări și marinarilor. „Această sărbătoare vă este dedicată în primul rând vouă. Marinarii, indiferent de țara căreia îi aparțin, sunt o mare familie, care se ajută la nevoie. Sunteți manifestarea vie a spiritului de solidaritate umană, dincolo de frontiere. Fie că serviți în Marina Militară sau Civilă, reprezentați unii dintre cei mai buni ambasadori ai țării noastre, promotori ai valorilor care ne unesc și ne definesc ca națiune”, le-a transmis președintele.
La ceremonii a fost prezent ministrul Apărării, Mihai Fifor, și ambasadorul SUA; Hans Klemm. Premierul Viorica Dăncilă nu a participat deoarece existau indicii că la festivități ar fi posibil să apară și protestatari gălăgioși.