Scandalul Euroins ia amploare. România și Iohannis, amenințați cu un proces

Scandalul Euroins ia amploare. România și Iohannis, amenințați cu un proces Sursa foto: arhiva Evz

România ar putea fi acționată în judecată de firma care deține asigurătorul Euroins ca urmare a unor declarații făcute de președintele Klaus Iohannis în Parlamentul European. Euroins și-a pierdut licența de funcționare pe piața românească după intervenția Autorității de Supraveghere Financiară, în 17 martie 2023.

Klaus Iohannis, pteședintele României, a susținut un discurs în Parlamentul European, la Strasbourg. Cu acest prilej a răspuns și interpelărilor unor europarlamentari pe tema falimentului Euroins. Răspunsul nu a fost pe placul Eurohold, compania care controlează fostul asigurător. Drept care aceștia iau în considerare posibiliatea unui proces împotriva României.

Klaus Iohannis, acuzat pentru declarațiile referitoare la Euroins

Eurohold, compania care deține asigurătorul Euroins, acuză implicarea preşedintelui în conflictul cu Autoritatea de Supraveghere Financiară. Oficialii companiei susțin că afirmațiile lui Klaus Iohannis ar fi „lipsite de temei, manipulatoare, iresponsabile şi dăunătoare”. Acuzațiile vin după ce președintele a răspuns interperlării unor eurodeputați din Germania şi Irlanda pe tema falimentului Euroins.

„Declaraţiile unor politicieni români de rang înalt conform cărora instanţa română a dat dreptate deciziei autorităţii române de reglementare ASF împotriva Euroins România sunt complet lipsite de temei, manipulatoare, iresponsabile şi dăunătoare”, arată Eurohold într-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Europarlamentarii au solicitat un punct de vedere, în Parlamentul European, în cadrul dezbaterii cu șeful statului. Declarația lui Klaus Iohannis este contestată de Eurohold. În opinia lor, „este foarte neobişnuit ca un preşedinte al unei ţări să comenteze în mod părtinitor, în confruntarea juridică dintre o autoritate de reglementare a pieţei şi o companie privată, în loc să se abţină de la orice comentariu care ar putea influenţa Justiţia”.

„Este foarte neobişnuit ca un preşedinte al unei ţări să comenteze în mod părtinitor în confruntarea juridică dintre o autoritate de reglementare a pieţei şi o companie privată, în loc să se abţină de la orice comentariu care ar putea influenţa justiţia. Ar fi putut să răspundă «nu comentez», dar în schimb a continuat să incrimineze compania ca fiind vinovată, deşi procesul nici nu a început”, se mai arată în document.

ASF asigurare auto obligatorie

Asigurare auto obligatorie. Sursa foto: Arhiva EvZ

Acuzațiile patronilor Euroins

Conform sursei citate, „nicio instanţă din România nu s-a pronunţat încă asupra legalităţii deciziei autorităţii române de reglementare, de a retrage licenţa Euroins România”.

„Reamintim faptul că nicio instanţă din România nu s-a pronunţat încă asupra legalităţii deciziei autorităţii române de reglementare de a retrage licenţa Euroins România. Procesul în această speţă a început în urmă cu câteva zile şi încă nu au avut loc audierile pe fond”, au mai arătat oficialii companiei.

Conform sursei citate, până acum, a existat doar o hotărâre judecătorească cu privire la contestaţia Euroins Insurance Group (EIG) şi a filialei sale din România. În proces s-a cerut suspendarea implementării deciziei autorităţii de reglementare (ASF) de retragere a licenţei Euroins România. Din cauza acestei decizii a fost inițiată procedura de insolvenţă a companiei.

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, în plenul Parlamentului European. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Falimentul despre care vorbește Klaus Iohannis

Falimentul firmei de asigurări Euroins, lider pe piața RCA a survenit în martie 2023. S-a întâmplat după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizație de funcționare pe piața românească. ASF a acuzat că din cauza tarifelor RCA foarte mici, Euroins nu a reușit să achite primele de asigurare la producerea accidentelor. Este cazul pe care l-a comentat președintele Klaus Iohannis la Strasbourg.

Falimentul Euroins a provocat un adevărat cutremur pe piața asigurărilor RCA. Tarifele practicate de asigurători, după faliment, au explodat, iar Guvernul a trebuit să ia măsuri pentru oprirea scumpirilor. În decembrie, au fost înghețate prețurile, pentru încă 6 luni, la asigurările RCA, la nivelul celor practicate la 28 februarie 2023.

La momentul falimentului, Euroins avea 2,5 milioane de clienți. Este a doua mare companie de asigurări care dispare din piața RCA în decurs de doi ani. Aceasta după ce City Insurance a intrat în insolvență în 2021. Anterior, în 2015, Astra Asigurări a dat faliment provocând probleme mari în piață.