Euroins a falimentat, dar conducerea ASF și-a primit bonusurile de performanță

Euroins a falimentat, dar conducerea ASF și-a primit bonusurile de performanță Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Bonusuri controversate, de peste 144.000 euro, pentru conducerea ASF, deși Euroins, unul dintre cei mai mari asiguratori, a dat faliment.

Prime de performanță pentru șefii ASF

Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a primit bonusuri de peste 720.000 de lei (144.000 de euro) în 2023, anul în care s-a înregistrat falimentul Euroins, unul dintre cei mai mari asigurători din România.

Cel mai bine plătit a fost fostul președinte al ASF, Nicu Marcu, care a încasat 122.262 de lei (27.700 de euro) ca bonus, pe lângă salariul său anual de peste 178.000 de euro. Marcu a câștigat, în 2022, o indemnizație de 892.533 de lei net. El are un salariu lunar  (28.889,33 de euro brut), mult mai mult decât lideri politici europeni,  precum cancelarul Karl Nehammer (23.840 de euro), președintele francez Emmanuel Macron (13,687.50 euro brut) și președintele român Klaus Iohannis (5.100 euro brut).

El a fost înlocuit de Alexandru Petrescu, la propunerea PSD, în decembrie 2023.

Ne puteți urmări și pe Google News

Falimentul Euroins, o lovitură pentru piața asigurărilor

Euroins a intrat în faliment în 2023, după ce avea 2,5 milioane de clienți. A fost a doua mare companie de asigurări care a dispărut de pe piață în mai puțin de doi ani, după City Insurance, care a intrat în insolvență în 2021 și în faliment în 2022.

La acestea se adaugă și cazul Astra Asigurări, care a dat faliment în 2015, potrivit Europa Liberă România.

Aceste evenimente au afectat grav încrederea consumatorilor în sectorul asigurărilor și au ridicat semne de întrebare despre rolul și eficiența ASF ca autoritate de reglementare și supraveghere. Între timp, deputatul USR Claudiu Năsui a reușit să obțină în instanță informații despre veniturile celor nouă membri ai Consiliului ASF, care au depășit 1,5 milioane de euro în 2022.

ASF-  o nouă conducere

PSD și PNL au împărțit cele cinci funcții importante din conducerea Autorității. Conform informațiilor apărute pe surse, PSD a preluat funcția de președinte și două funcții de vicepreședinți. PNL a primit funcția de prim-vicepreședinte și o poziție de vicepreședinte.

Conform negocierilor dintre PSD și PNL, viitorul șef al Autorității de Supraveghere Financiară este Alexandru Petrescu. Membru al PSD, acesta a ocupat funcția de președinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM). În trecut a condus Poșta Română, ca director, și ca ministru, Comunicațiile.

PSD l-a susținut pe Ștefan Daniel Armeanu pentru un nou mandat de vicepreședinte în conducerea ASF. Iar cea de-a doua poziție, a PSD, îi revine lui Sorin Cristinel Mititelu.