Klaus Iohannis a semnat astăzi, 11 aprilie. Schimbări importante în România. Legile intră în vigoare imediat
- Maria Miron
- 11 aprilie 2022, 16:15
Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, luni, o serie de legi cu privire la combaterea/consumul de droguri, practicile comerciale neloiale, dar și instituirea unei Zile a Educației Financiare, pe data de 11 aprilie. Aceste norme vin să transpună directive europene în practica națională sau să corecteze derapajele economice din domenii precum agricultura sau alimentația. Pe lângă acestea, Iohannis vrea să dedice o zi din an pentru celebrarea activităților de natură economică din țara noastră.
Președintele țării, Klaus Iohannis a modificat actul normativ care stipulează combaterea traficului ori consumul ilicit de droguri, iar noua lege a fost promulgată deja. Aceasta prevede completarea tabelelor-anexă nr. I, II şi III la Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, conform Administraţiei Prezidenţiale.
Neclarități cu privire la combaterea traficului de droguri, conform președintelui Iohannis
Legea promulgată luni de către Președinte vine „în sensul transpunerii Directivei delegate (UE) 2021/802 a Comisiei din 12 martie 2021 de modificare a anexei la Decizia-cadru 2004/757/JAI a Consiliului în ceea ce priveşte includerea noilor substanţe psihoactive în definiţia termenului «drog», precum şi al implementării Convenţiei unice asupra stupefiantelor din 1961 şi Convenţiei asupra substanţelor psihotrope din 1971 în sensul includerii subtanţelor care nu sunt puse, încă, sub control naţional”.
„Prin legea transmisă la promulgare se introduce în conținutul normativ al Legii nr. 143/2000 noțiunea de -substanță psihoactivă nouă-. (...) În opinia noastră, o astfel de prevedere trebuie să fie corelată, însă, cu procedura prevăzută de directiva mai sus amintită și cu pașii necesari a fi urmați până la momentul supunerii noii substanțe psihoactive unor măsuri de control. În lipsa unei astfel de trimiteri, apreciem că norma este una neclară și imprecisă, substanțele psihoactive noi nefiind prevăzute în mod expres în cuprinsul unui act normativ", justifica președintele anterior promulgării.
Listă cu practicile neloiale interzise de lege
Administrația Prezidențială anunță că în aceeași zi a fost promulgată legea privind practicile comerciale neloiale dintre firme, în cadrul logisticii din domeniile agricol şi alimentar, informează Administraţia Prezidenţială.
Legea promulgată de Klaus Iohannis prevede transpunerea Directivei 2019/633 a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 aprilie 2019, care face referire la stabilirea unei liste cu practici interzise în activitatea comercială, alături de reglementarea termenelor de plată și de stabilirea atribuțiilor autorităților de concurență.
Sancțiunile ce decurg din nerespectarea legii nu se aplică acordurilor dintre furnizori și consumatori, ci doar în relațiile dintre comercianți.
Această lege produce efecte pentru practicile neloiale săvârșite odată cu vânzarea unor produse agricole și/sau alimentare, de către:
- „furnizori a căror cifră de afaceri anuală nu depăşeşte 2 000 000 EUR către cumpărători a căror cifră de afaceri anuală depăşeşte 2 000 000 EUR;
- furnizori a căror cifră de afaceri anuală depăşeşte 2 000 000 EUR, dar este de maximum 10 000 000 EUR, către cumpărători a căror cifră de afaceri anuală depăşeşte 10 000 000 EUR;
- furnizori a căror cifră de afaceri anuală depăşeşte 10 000 000 EUR, dar este de maximum 50 000 000 EUR, către cumpărători a căror cifră de afaceri anuală depăşeşte 50 000 000 EUR;
- furnizori a căror cifră de afaceri anuală depăşeşte 50 000 000 EUR, dar este de maximum 150 000 000 EUR, către cumpărători a căror cifră de afaceri anuală depăşeşte 150 000 000 EUR;
- furnizori a căror cifră de afaceri anuală depăşeşte 150 000 000 EUR, dar este de maximum 350 000 000 EUR, către cumpărători a căror cifră de afaceri anuală depăşeşte 350 000 000 EUR”, conform Administrației Prezidențiale.
Legea se aplică tuturor cumpărătorilor care sunt autorități publice
Calcularea venitului în lei echivalent sumelor în euro stipulate de lege se face conform ratei de schimb a BNR, „din ultima zi a exerciţiului financiar anterior constatării săvârşirii practicilor comerciale neloiale”.
Cifra de afaceri anuală a furnizorilor şi a cumpărătorilor „se interpretează în conformitate cu părţile relevante din anexa la Recomandarea 2003/361/CE a Comisiei şi în special art. 3, 4 şi 6 din aceasta, inclusiv definiţiile privind întreprinderea autonomă, întreprinderea parteneră şi întreprinderea asociată, şi alte chestiuni privind cifra de afaceri anuală.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (2), prezenta lege se aplică vânzărilor de produse agricole şi/sau alimentare de către furnizori a căror cifră de afaceri anuală este de maximum 350 000 000 EUR către toţi cumpărătorii care sunt autorităţi publice”, arată documentul publicat de A.P.
Iohannis instituie Ziua Educației Financiare
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat deja legea care instituie ziua de 11 aprilie drept Ziua Educației Financiare.
„Parlamentul României, Ministerul Finanţelor, Ministerul Educaţiei, Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Institutul de Studii Financiare, precum şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări publice, simpozioane, seminarii, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice, în domeniul educaţiei financiare, dedicate acestei zile”, informează Administrația Prezidențială.