Kirsten Dunst trece înapoi în ring pentru Oscarul european

Kirsten Dunst trece înapoi în ring pentru Oscarul european

Actriţa de la Hollywood se luptă din nou cu Tilda Swinton pentru o statuetă.

Academia Europeană de Film acordă premiile sale anuale, pe 3 decembrie, la Berlin. Având în vedere nominalizările anunţate în cursul weekend-ului abia încheiat, cursa pentru aceste trofee se poate rezuma simplu - Oscar versus Cannes. Şi nicăieri nu e mai evidentă această luptă decât în lista lungmetrajelor care concurează pentru titlul "Cel mai bun film european". Din categoria "oscarizatelor" sunt incluse în cursă lungmetrajele "Discursul regelui", de Tom Hooper (patru statuete) şi "Într-o lume mai bună", de Susanne Bier ("Cel mai bun film străin").

În opoziţie cu aceste filme clasice în termeni de scenariu şi realizare, vin mai numeroasele şi mai originalele rivale importate de pe Croazetă. Mai precis, "Le Havre", de Aki Kaurismäki (considerat marele nedreptăţit al ediţiei din acest an a Festivalului de la Cannes), "mutul" "The Artist", de Michel Hazanavicius (premiul pentru cea mai bună interpretare masculină pe Croazetă), "Melancholia" lui Lars von Trier (premiul pentru cea mai bună interpretare feminină) şi "Le gamin au velo", de Jean-Pierre şi Luc Dardenne (Marele premiu al juriului). Măcel la premiile pentru interpretare Kirsten Dunst a fost premiată la Cannes pentru rolul principal din "Melancholia". Avea destui colegi "hollywoodieni" în juriu. Însă destule voci avizate au protestat împotriva premierii ei, spunând că veterana Tilda Swinton, care ducea în spate tot greul lungmetrajului "We Need to Talk About Kevin", de Lynne Ramsay, ar fi meritat cu prisosinţă trofeul. Acum, la Oscarurile europene, lupta se reia. Asta pentru că Dunst nu doar joacă într-un film european, ci şi are, pe lângă cetăţenia americană, un paşaport german. Însă "The Hollywood Reporter" o dă drept câştigătoare pe Swinton de această dată. În afară de cele două, restul nominalizatelor sunt Charlotte Gainsbourg (tot din "Melancholia"), Cecile de France ("Le gamin au velo") şi Nadezhda Markina ("Elena"). La categoria consacrată interpretărilor masculine, Colin Firth ("Discursul regelui") e dat drept favorit. Se luptă pentru distincţie cu premiatul la Cannes Jean Dujardin ("The Artist"), Mikael Persbrandt ("Într-o lume mai bună"), André Wilms ("Le Havre") şi celebrul Michel Piccoli ("Habemus Papam", de Nanni Moretti). <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/bcFCJnGPudg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/OAm7gRXFiRo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Scandal cu repercusiuni Controversa stârnită de von Trier la Cannes pe motive de nazism, care i-a adus excluderea de la festival, precum şi eticheta de "persona non grata", pare să nu fi avut efect asupra membrilor Academiei Europene de Film.

"Melancholia" conduce în topul nominalizărilor - deţinând nu mai puţin de şapte-, în timp ce după ea urmează cinci filme, fiecare cu patru nominalizări.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/wzD0U841LRM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Lars şi-a cerut scuze după conferinţa de presă pentru că ştia că declaraţiile lui afectaseră tot grupul." KIRSTEN DUNST, actriţă