Kim Jong-un sfidează lumea cu un nou test balistic
- Simona Stupar
- 30 noiembrie 2017, 00:00
Televiziunea de stat nord-coreeană a anunțat că racheta Hwasong-15 este cea mai puternică rachetă balistică intercontinentală (ICBM), care transportă „un focos extrem de mare” la o altitudine fără precedent, de aproape 4.500 km.
A fost o demonstrație dramatică de forță și capacități tehnice din partea Phenianului, care nu mai făcuse teste militare din 15 septembrie, dând speranțe comunității in ternaționale că poate și-a suspendat programul de înarmare.
Hwasong-15 este un nou tip de rachetă balistică intercontinentală, modelul Hwasong- 14 modernizat. A fost trasă la ora locală 3.00, de la un lansator mobil de rachete, în Pyongsong, provincia Pyongan. A atins o altitudine de 4.475 de km, mai mare decât precedentele, și a căzut în largul coastelor japoneze, în Zona Economică Exclusivă. Coreea de Sud a răspuns cu un antrenament cu rachete de precizie cu rază extinsă.
Reacțiile comunității internaționale
Precedentul test al nordcoreenilor a declanșat o mulțime de declarații de condamnare, din partea țărilor din regiune și din lume, cu multiple avertismente din partea președintelui SUA, Donald Trump, inclusiv în timpul unei vizite în Coreea de Sud, când a cerut Phenianului „să nu ne pună la încercare”.
Reacțiile au fost rapide și de data aceasta. Ministerul chinez de Externe a anunțat că este „extrem de îngrijorat și se opune testelor efectuate de Coreea de Nord”. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Geng Shuang, a declarat că Beijingul cere ferm Coreei de Nord să se supună rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și să oprească acțiunile care ar putea escalada tensiunile.
China este singurul aliat major al nord-coreenilor și cel mai mare partener comercial și sursă de ajutoare, dar a susținut rezoluțiilor ONU încercând să convingă Phenianul să revină la masa negocierilor.
Sancțiuni economice
China a cerut Coreei să înceteze testele cu rachete și activitățile nucleare, în schimbul opririi exercițiilor militare la scară largă ale Statelor Unite și Coreei de Sud. Totuși, chinezii se opun oricăror intervenții în forță în Coreea de Nord, considerând că nu sunt o opțiune pentru a stopa tensiunile din regiune.
Și președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a discutat cu premierul japonez, Shinzo Abe, despre test și au declarat că fac eforturi comune pentru a crește sancțiunile economice și presiunea asupra Phenianului din cauza ambițiilor nucleare.
„Act de nebunie”
Liderii sud-coreean și japonez au discutat, ieri, și cu președintele american, Donald Trump, și au condamnat, din nou, Coreea de Nord pentru că și-a extins programul nuclear. Ministrul suedez de Externe, Margot Wallstrom, și premierul danez, Lars Loekke Rasmussen, au făcut declarații de îngrijorare, pentru că acest test „crește amenințarea la adresa păcii și securității și trebuie stopat”. În Lituania, ministrul de Externe, Linas Linkevicius, a numit testul balistic „un alt act de nebunie din partea regimului criminal al Coreei de Nord”. Și MAE român a condamnat „cu toată fermitatea” lansarea rachetei balistice, pe care o consideră „o nouă gravă amenințare” la adresa securității internaționale și își exprimă solidaritatea cu Republica Coreea și Japonia.