Kim Jong-un lovește din nou. Alertă internațională

Kim Jong-un lovește din nou. Alertă internațională

Coreea de Nord a tras, marţi, cel puţin o rachetă balistică neidentificată de pe coasta sa estică, în direcţia mării, a relatat armata sud-coreeană, în momentul în care se ţine la Seul un mare salon de aeronautică şi de apărare, precum şi o reuniune tripartită referitoare la impasul negocierilor cu Phenianul

FRANCE 24 (Franţa), 19 octombrie 2021 - Coreea de Nord a lansat în mare o rachetă neidentificată, continuând o serie de teste începută în urmă cu câteva săptămâni, a anunţat marţi, 19 octombrie, armata sud-coreeană. Proiectilul a fost lansat de la Sinpo spre marea din estul peninsulei, potrivit unui comunicat al şefilor de stat major interarme din Coreea de Sud, care nu oferă alte detalii. "Serviciile de informaţii sud-coreene şi americane fac o analiză minuţioasă pentru a obţine detalii suplimentare", a adăugat acesta.

Cele două Corei într-o cursă a înarmărilor

Japonia a anunţat lansarea a două rachete de către Phenian: "astăzi, Coreea de Nord a lansat două rachete balistice", a declarat prim-ministrul japonez, Fumio Kishida, adăugând: "este foarte regretabil faptul că de luna trecută, Coreea de Nord continuă să lanseze rachete". Un oficial japonez a precizat, de altfel, că nicio navă sau avion nu au fost avariate. Sinpo, de unde a fost trasă racheta, este un oraş în estul ţării, unde se află un important şantier naval. Fotografii din satelit au arătat prezenţa de submarine în zonă.

Nordul se străduie în prezent să pună la punct lansarea unei rachete balistice de pe un submarin (SLBM), el a făcut deja o lansare de pe o navă scufundată. Potrivit analiştilor, era vorba probabil de o platformă scufundată mai curând decât de un submarin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peninsula coreeană pare angrenată într-o cursă a înarmărilor. În septembrie, Seulul a testat primul său SLBM, devenind una din puţinele naţiuni care dispun de această tehnologie avansată şi a dezvăluit o rachetă de croazieră hipersonică. Biroul preşedinţiei sud-coreene a anunţat marţi ţinerea unei reuniuni a consiliului naţional de securitate, fără a preciza subiectul care va fi abordat.

Coreea de Nord, dotată cu arma nucleară, a facut recent mai multe teste, în special cu o rachetă cu rază lungă de acţiune, trasă de pe un tren şi o rachetă prezentată de Phenian drept hipersonică, provocând îngrijorarea multor naţiuni.

Washingtonul: „nicio intenţie ostilă”

Cu această ocazie, liderul Kim Jong-un, sub domnia căruia ţara a realizat imense progrese în materie de înarmare, a acuzat Statele Unite că sunt "cauza profundă" a instabilităţii în peninsulă, estimând că nu există niciun motiv "să credem că nu sunt ostili". Acest nou tir de rachete vine când Sung Kim, reprezentant special al actualului preşedinte american, Joe Biden, pentru Coreea de Nord, a făcut un apel la negocieri cu Phenianul.

"Vom continua calea diplomatică cu Coreea de Nord pentru a face progrese tangibile care să îmbunătăţească securitatea Statelor Unite şi a aliaţilor noştri", a afirmat el luni, după o întâlnire cu omologul său sud-coreean, Noh Kyu-duk, la Washington. "Nu avem nicio intenţie ostilă faţă de Coreea de Nord şi sperăm să-i întâlnim fără condiţii", a declarat el presei. Diplomatul a adăugat totuşi că aliaţii "au răspunderea de a pune în aplicare rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU", făcând referire la sancţiunile internaţionale pe care Phenianul le doreşte ridicate.

Kim Jong-un s-a întâlnit de trei ori cu preşedintele american Donald Trump, dar negocierile se află într-un punct mort de la al doilea summit, din 2019, în lipsa unui acord privind uşurarea sancţiunilor internaţionale şi a unor gesturi pe care Phenianul să fie gata să le accepte în schimb.

Washingtonul a repetat de mai multe ori că doreşte să se întâlnească cu reprezentanţii nord-coreeni oricând şi oriunde, fără condiţii prealabile.