Kim Jong-un, lovitură pentru NATO. Nimeni nu-i poate încălca drepturile. A lansat o nouă armă în timpul discursului
- Sabina Popescu
- 28 septembrie 2021, 09:12
Kim Jong-un amenință cu o nouă armă. Șeful Coreii de Nord a lansat marți, 28 septembrie, un „proiectil neidentificat” în largul coastei de est, în timp ce ambasadorul său la ONU a revendicat „dreptul legitim” al nord-coreenilor de a testa arme în ciuda „politicii ostile” a Statelor Unite ale Americii (SUA) și Coreii de Sud. Un purtător de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării ar fi spus, sub protecția anonimatului, că „pare a fi o rachetă balistică”.
După ce a amenințat lumea de două ori în luna septembrie, lansând o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, Kim Jong-un arată că programul său militar continuă să se dezvolte, pe de o parte. Pe de alta, reprezentantul Coreii de Nord își impune părerea în fața celorlalți lideri ai lumii.
Kim Jong-un se impune în fața NATO. „Nimeni nu poate nega...”
Lansarea noii rachete care este posibil să fie una balistică a avut loc practic în timpul discursului ambasadorului lui Kim Jong-un la ONU, Kim Song, care a transmis în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite că țara sa are „dreptul legitim” de a-și testa armele și de a-și „întări capacitățile de apărare”.
„Nimeni nu poate nega Coreii de Nord dreptul legitim la autoapărare pentru a dezvolta, testa, fabrica şi deţine sisteme de arme”, a subliniat diplomatul, sfătuind SUA să pună capăt „politicii ostile”.
„Ne întărim capacităţile naţionale de apărare cu scopul de a ne apăra şi garanta în mod fiabil securitatea şi pacea ţării”, a adăugat Kim Song.
SUA trebuie să demonstreze că nu au nicio „dorință ostilă” în privința lui Kim Jong-un
Statele Unite „ar trebui să demonstreze în practică că nu au nicio dorinţă ostilă în privinţa noastră”, a continuat ambasadorul. „Dacă este aşa, suntem gata să răspundem” în acelaşi mod, „dar se pare că Statele Unite nu sunt pregătite” să meargă în această direcţie, a mai spus oficialul.
Americanii trebuie „să înceteze exerciţiile lor militare şi să nu mai desfăşoare o panoplie strategică împotriva ţării noastre”, a mai reclamat ambasadorul nord-coreean.
Și Coreii de Sud i s-a cerut să renunțe la „politica sa ostilă”. De altfel, Phenianul transmite în ultimele zile mesaje ambigue către SUA și Coreea de Sud, potrivit Agerpres.
Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, s-a angajat să extindă arsenalul nuclear și potențialul militar al țării, prezentând o listă de arme pe care și le-ar dori să le dețină. Țara a reușit să își dezvolte semnificativ arsenalul, în ciuda faptului că este supusă unor sancțiuni economice.
Spre deosebire de rachetele balistice, sancțiunile actuale ale Consiliului de Securitate al ONU nu interzic Coreei de Nord să testeze rachete de croazieră.