Coreea de Nord, un pericol real. A testat cu succes o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune
- Antonia Hendrik
- 17 septembrie 2021, 19:10
La începutul acestei săptămâni, Coreea de Nord a anunțat că a testat cu succes o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune capabilă să lovească o mare parte din Japonia.
Rachetele de croazieră, spre deosebire de rachetele balistice, se pot abate din traseu și se pot întoarce permițându-le să atace din unghiuri neașteptate. Iar Coreea de Nord continuă să caute mijloace din ce în ce mai diverse și mai sofisticate de livrare a armelor nucleare.
Este clar că pandemia, o serie de dezastre naturale și dificultățile economice interne nu au făcut prea mult pentru a descuraja prioritatea fundamentală a Coreei de Nord în ceea ce privește înarmarea nucleară.
Ultimul test de succes aduce o serie de întrebări: de ce acum, cât de semnificativ este acest lucru și ce ne spune despre prioritățile sale?
Liderul nord-coreean Kim Jong Un, de când s-a întors de la summitul eșuat din februarie 2019 cu fostul președinte american Donald J. Trump la Hanoi, Vietnam, și-a exprimat hotărârea de a continua să investească în factorul de descurajare nucleară al Coreei de Nord și să urmărească o strategie de apărare națională „autonomă”.
Dar de ce Coreea de Nord alege să facă acest lucru chiar dacă se luptă cu lipsa de alimente și o criză economică care se adâncește? În termeni practici, noile capacități, precum aceste rachete de croazieră, complică viața adversarilor care trebuie acum să se lupte cu noile capabilități.
Spre deosebire de rachetele balistice, rachetele de croazieră zboară jos și încet spre țintă
Rachetele de croazieră testate recent de Coreea de Nord au acoperit o rază de acțiune de aproximativ 1.500 km, în mai mult de două ore de zbor. Rachetele balistice cu raza de acțiune echivalentă ar dura câteva minute, dar interesul Coreei de Nord pentru rachetele de croazieră se poate datora dificultății adversarilor săi în detectarea lansărilor și apărarea împotriva lor.
Și ceea ce arată aceste teste este că dictatorul Kim - în ciuda faptului că se confruntă deschis cu dificultățile țării - și-a menținut hotărârea de a continua să-și avanseze capacitățile nucleare.
Şi mai interesant este faptul că aceste teste au coincis cu evenimentele legate de comemorarea atacurilor din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite.
Cea mai mare îngrijorare pentru Coreea de Sud o are Japonia și comunitatea internațională cu privire la aceste „arme strategice”. Niciun sistem anterior de rachete de croazieră din Coreea de Nord nu a avut un rol implicit de livrare a armelor nucleare. Dar dezvoltarea acestor rachete de croazieră nu ar trebui să fie o surpriză.
Kim anunțase în ianuarie 2021 că un astfel de sistem era în curs de dezvoltare
El a sugerat, de asemenea, că acest sistem de rachete ar putea fi utilizat în viitor pentru un potențial rol de livrare a armelor nucleare tactice. Ce mai știm despre aceste rachete? Rachetele de croazieră sunt, de asemenea, funcțional diferite de rachetele balistice - pe care Nordul le-a testat doar două zile mai târziu.
Sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU interzic de fapt Coreei de Nord să testeze rachete balistice - dar nu rachete de croazieră. Rachetele de croazieră nu sunt o tehnologie fundamental nouă pentru Coreea de Nord. De ani buni, a testat și perfecționat rachete de croazieră derivate din cele sovietice.
După cum a evaluat recent directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Phenian a reluat operațiunile și la reactorul de grafit din complexul Yongbyon, ceea ce implică reluarea producției de plutoniu pentru utilizarea în armele nucleare.
Testul rachetelor balistice din zilele de după testele cu rachete de croazieră subliniază posibilitatea ca Coreea de Nord să reia o campanie susținută de dezvoltare, testare și evaluare a rachetelor, scrie BBC.