Kim Jong Un a transformat Coreea de Nord într-un lagăr. Oamenii mor de foame pe străzile marilor orașe

Kim Jong Un a transformat Coreea de Nord într-un lagăr. Oamenii mor de foame pe străzile marilor orașe Sursa foto: KCNA

Coreea de Nord este una dintre cele mai sărace țări din lume. Din acest motiv, oamenii au ajuns să moară de foame în lipsa unor alimente care să fie produse de o agricultură modernă. În ultimii trei ani, autoritățile comuniste au întărit paza de la frontiera ca China, pentru a opri contrabanda cu alimente.

Experții ONU estimează că, în acest an, Coreea de Nord poate hrăni abia trei sferturi din cei 26 de milioane de locuitori ai săi, și asta doar la nivelul de supraviețuire.

Jurnaliștii de la BBC au realizat un reportaj și susțin că oamenii au ajuns să moară de foame, pe străzile marilor orașe, unde cozile la alimente sunt peste tot.

Situația se datorează și faptul că exporturile Chinei către Coreea de Nord au scăzut cu 81%, față de anul 2020. Magazinele sunt goale, mâncarea nu se mai găsește iar cerșetorii sunt peste tot.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agricultura se face cu mâna și cu sapa

Situația are mai multe explicații. Economia din Coreea de Nord nu are nimic modern. Agricultura se face cu metode de acum 80 de ani, fără a exista mijloace moderne cu care să se lucreze pământul.

O altă explicație se referă la o decizie a liderul Kim Jong Un de a întări paza de la frontiera de nord, cu Rusia și China, pe unde să făcea contrabandă cu produse alimentare care îi ajuta pe locuitorii provinciilor din această zonă să supraviețuiască.

Pentru nord-coreeni, frontiera nordică a țării a oferit mult timp un acces spre hrana din China și din Rusia, țări de unde se aduceau pe ascuns mari cantități de resurse alimentare.

Sute de kilometri de garduri și posturi de pază

Pentru a opri această contrabandă, în 2020, când pandemia a cuprins întreaga lume, regimul lui Kim Jong Un a decis să întărească paza de la frontierelor sale cu China și Rusia, tăind rutele frecventate de contrabandiști.

De atunci, Pyongyang a construit sute de kilometri de garduri, ziduri și posturi de pază noi sau modernizate la graniță, arată imaginile comerciale din satelit, ceea ce îi permite să restrângă fluxul de informații și bunuri în țară, să țină elementele străine afară și poporul său înăuntru.

Puncte de pază pe drumuri

Amploarea proiectului este evidentă de Middlebury Institute of International Studies din Monterey, cu sediul în Statele Unite, precum și în relatările a șapte dezertori, activiști și alte persoane familiarizate cu activitatea de-a lungul frontierei.

”Traseul tradițional Coreea de Nord-China s-a încheiat efectiv acum, dacă nu există o schimbare majoră a situației”, a declarat Kim, un pastor sud-coreean care a ajutat nord-coreenii să dezerteze.

El și alte persoane care desfășoară activități sensibile la graniță au vorbit cu condiția anonimatului parțial sau total, invocând preocupări pentru siguranța lor și dorința de a-și proteja rețelele.

Doar 67 de dezertori au ajuns în Coreea de Sud anul trecut, comparativ cu 1.047 în 2019, arată datele oficiale. Cifra a fost în scădere chiar înainte de pandemie, în parte din cauza restricțiilor mai stricte din China, ruta preferată de transfugi.

Kim a transformat întreaga țară într-o închisoare

Analiza informațiilor din satelit arată că situația devine tot mai grea de la un an la altul.

Contrabandiștii pot uneori să iasă din Coreea de Nord, dar este aproape imposibil să se întoarcă în țară, lăsând o serie de persoane să aștepte în China, a declarat dezertorul, adăugând că trupe specializate suplimentare de frontieră au fost desfășurate ca paznici pe partea nord-coreeană.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat pentru Reuters că nu este la curent cu situația, dar că ”China și Coreea de Nord au menținut comunicarea și au lucrat împreună pentru a menține securitatea și stabilitatea frontierei”.

Coreea de Nord a ordonat, de asemenea, militarilor de la frontieră să împuște pe oricine încearcă să treacă, potrivit unor anunțuri oficiale emise de autoritățile chineze în 2020, potrivit Reuters.