Kim Jong-un a BOMBARDAT Coreea de Sud

Kim Jong-un a BOMBARDAT Coreea de Sud

Armata sud-coreeană a ripostat cu zeci de obuze, după ce Coreea de Nord a tras un singur foc de artilerie în direcţia unei localităţi sud-coreene de la frontieră, Yeoncheon, anunţă Ministerul sud-coreean al Apărării.

Ministerul a anunţat într-un comunicat că artileria sud-coreeană a bombardat locul de unde s-a tras din Coreea de Nord. Se pare că nord-coreeni nu au răspuns ripostei sud-coreene.

În cursul zilei de joi, agenţia de presă sud-coreeană Yonhap a informat, citând surse militare, că o unitate militară sud-coreeană aflată în zona vestică a graniţei intercoreene a fost bombardată de Coreea de Nord. Aceste informaţii nu au fost confirmate iniţial de Ministerul Apărării.

Aproximativ 80 de locuitori din localitatea sud-coreeană în care a căzut obuzul nord-coreean - Yeoncheon - au fost evacuaţi în buncăre subterane, iar autorităţile au îndemnat alţi locuitori să părăsească zona, a declarat un oficial de la Yeoncheon, cerând protecţia anonimatului deoarece nu a fost autorizat să vorbească.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul din localitate a declarat că nu s-au raportat persoane rănite sau pagube la Yeoncheon.

În oraşul vecin de frontieră Paju, autorităţile le-au cerut locuitorilor să rămână în case, potrivit unor oficiali.

Coreea de Nord a ameninţat anterior că va ataca difuzoarele sud-coreene care difuzează - pentru prima dată după 11 ani - mesaje de propagandă împotriva Phenianului peste linia de demarcaţie. Phenianul şi-a pornit, la rândul său, difuzoarele dinspre Coreea de Sud.

Acest adevărat "război" al propagandei de la frontieră a izbucnit după ce Seulul a acuzat Phenianul că a plasat mine de teren de partea sud-coreeană a Zonei Demilitarizate, care au rănit grav doi militari sud-coreeni săptămâna trecută.

Regimul stalinist nord-coreean este extrem de sensibil la orice critici la adresa Guvernului condus de către Kim Jong-un, a cărui familie se află la putere din 1948, când a înfiinţat Coreea de Nord.

Armata nord-coreeană a anunţat anterior, într-un comunicat, că mesajele difuzate reprezintă o declaraţie de război şi că, dacă nu sunt oprite imediat, este de temut o "acţiune a justiţiei militare în toate direcţiile".

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye a îndemnat Phenianul "să se trezească" din iluzia că-şi poate menţine Guvernul cu provocări şi ameninţări.

Puternica Comisie Naţională pentru Apărare de la Phenian a acuzat Seulul că a "fabricat" probe cu privire la minele terestre şi a solicitat dovezi video. În urma exploziilor minelor de teren, un militar sud-coreean a rămas fără ambele picioare, iar celălalt fără un picior.

Pe de altă parte, zeci de mii de soldaţi sud-coreeni şi americani au demarat luni un exerciţiu militar la scară largă, în cursul căruia simulează un atac din partea Coreei de Nord, care a condamnat deja manevrele comune drept o "declaraţie de război" şi a ameninţat cu o reacţie militară puternică.

Exerciţiul anual Ulchi Freedom, despre care Ministerul Apărării a precizat că va dura până la 28 august, este în mare parte simulat pe computer, dar tot implică participarea a 50.000 de soldaţi sud-coreeni şi a 3.000 de militari americani.

Manevrele simulează o invazie la scară largă din partea Coreei de Nord, iar Seulul şi Washingtonul insistă că sunt pur defensive.

Phenianul consideră însă Ulchi Freedom şi alte exerciţii anuale americano-coreene drept provocatoare şi a ameninţat cu "cea mai puternică reacţie militară", dacă manevrele de anul acesta nu vor fi anulate.

"Astfel de exerciţii militare la scară largă sunt aproape o declaraţie de război", a afirmat săptămâna trecută Comitetul pentru Reunificarea paşnică a Coreei.