Evenimentul Zilei > Politica > Kelemen Hunor:
Kelemen Hunor:

Kelemen Hunor:

Președintele UDMR, Kelemen Hunor consideră că magistrații români nu au suficiente dovezi pentru a-l reține pe Beke Istvan, afirmând că “se întâmplă ceva foarte grav”, “o nedreptate” pe care “au simțit-o” și maghiarii care au ieșit să protesteze la Târgu Secuiesc, cerând eliberarea acestuia.

“Oamenii care au ieșit în stradă la Târgu Secuiesc, în semn de solidaritate cu Beke Istvan, au ieșit fiindcă au simțit că se întâmplă ceva extrem de grav, o nedreptate, o acuză colectivă la adresa comunității maghiare. Nu este de acceptat (…) În primul rând, trebuie să iasă public cei care s-au ocupat de acest caz și să spună: astea sunt dovezile. Altădată se scurg în presă informații din dosare, (…) parcă s-a spart țeava, acum nu există nicio scurgere, dar nici nu comunică. Cred că trebuie transparență din partea DIICOT, să spună 'asta sunt dovezile' sau dacă nu avem dovezi, trebuie să spunem că am greșit, nu e nici o problemă până la urmă să recunoști că ai greșit (…) Dincolo de acest fapt, trebuie oprită, și aici e responsabilitatea formatorilor de opinie, trebuie oprită această acuzație colectivă la adresa comunității maghiare, fiindcă, vrem nu vrem, se va întâmpla în continuare o solidarizare dacă continuă tendința de a umili și acuza o întreagă comunitate, spunând că aveți gena terorismului în sânge, (…) că tot ce vreți e împotriva României', a spus Kelemen Hunor într-un interviu acordat Adevarul live.

Kelemen este de părere că “lucrurile vor scăpa de sub control” dacă magistrații nu vor ieși public să arate dovezile pentru care îl incriminează pe Beke Istvan și dacă nu se vor opri valul de manipulare și acuzare colectivă" a etnicilor maghiari.