Evenimentul Zilei > Politica > Declarație surprinzătoare a lui Kelemen Hunor. Liderul UDMR critică protestul maghiar de la Târgu Mureș
Declarație surprinzătoare a lui Kelemen Hunor. Liderul UDMR critică protestul maghiar de la Târgu Mureș

Declarație surprinzătoare a lui Kelemen Hunor. Liderul UDMR critică protestul maghiar de la Târgu Mureș

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu este de acord „să vină oameni din Ungaria, nici Jobbik, nici alții” și să protesteze în România.

EXCLUSIV. Ținutul Secuiesc, așa cum nu îl vezi niciodată la TV. Ce fac ungurii în Mureș și Harghita FOTOREPORTAJ | UPDATE

”Cei care au venit şi au protestat din Ungaria, vorbesc de extrema dreaptă, ar trebui să protesteze în Ungaria. Noi ne-am delimitat de ei. Nu noi am organizat, nu noi i-am invitat. Deci, când vine un grup de extremă dreaptă din Ungaria sau de oriunde, eu cred că fiecare om cu valori şi cu principii democratice trebuie să se delimiteze. Legat de evenimentul propriu-zis, este un eveniment istoric care nu are nicio legătură cu relaţiile româno-maghiare. S-a întâmplat acum 160 de ani şi este o comemorare", a declarat Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului.

  • REVOLTĂTOR. Vinovată că a purtat o bentiță tricoloră în Covasna. Fata a fost amenințată cu moartea. Părinții ei au fost mustrați de autoritățile școlare

Peste 4.000 de persoane care au participat la comemorarea secuilor martiri de la Târgu Mureş au pornit, luni seara, într-un marş neautorizat pe străzile din Târgu Mureş, unii dintre participanţi îmbrâncindu-se cu forţele de ordine.Pe parcursul deplasării către centrul oraşului, într-un marş neautorizat, unii participanţi – identificaţi ca aparţinând Organizaţiei 64 de Comitate – s-au îmbrâncit cu jandarmii, au aruncat cu petarde şi au scandat lozinci privind anularea Tratatului de la Trianon şi cu caracter xenofob.

  • ”Eleva cu tricolor” scoate în stradă românii din 10 orașe. Miting la Chișinău | TU CE PĂRERE AI?

Manifestanţii au cerut ca ţinutul secuiesc să devină regiune de dezvoltare distinctă şi să se garanteze prin lege autonomia acestui ţinut.
‘Secuii şi reprezentanţii comunităţilor maghiare solidari cu aceştia, adunaţi la monumentul Secuilor Martiri, urmând în continuare calea dreptului şi democraţiei, proclamăm în unanimitate : Solicităm autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc (…) Anii care au trecut au clarificat că pentru secuii de azi această comemorare nu înseamnă numai comemorare, ci în acelaşi timp înseamnă solidaritate şi revendicare de drepturi: o acţiune comună în spiritul autonomiei. Cu toate acestea, revendicările noastre legitime nu au fost luate în seamă până acum de niciunul dintre guvernele României, de aceea ne vedem nevoiţi să repetăm că România nu îşi respectă angajamentele internaţionale (…) Ce e mai grav, nu respectă nici revendicărilor propriilor cetăţeni afirmate într-un mod democratic’, se arată în petiţia care urmează să fie depusă la Prefectura Mureş.

  • EDITORIAL: Ce merită extremiştii care ne injectează ură în viață

Deşi marşul către Prefectura Mureş nu a fost autorizat, organizatorul manifestării, Izsak Balazs, a cerut participanţilor la comemorarea din Cartierul 22 Decembrie să se îndrepte pe trotuare către Prefectura Mureş, pentru a depune o petiţie prin care se solicită autonomia.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: