Kelemen Hunor despre parveniții din fostele țări comuniste
- Emanuel Nițulescu
- 8 februarie 2025, 14:56

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit într-o emisiune televizată despre tendința unor politicieni de a afișa un stil de viață luxos, explicând că acest fenomen este specific țărilor care au trecut prin regimul comunist. El a subliniat că mulți dintre cei care ajung la putere nu au „educația pentru a fi bogați” și se comportă ca niște parveniți, investind masiv în simboluri ale statutului social, precum ceasuri scumpe, mașini de lux și zboruri cu avioane private.
Polonia, excepția de la regulă?
„Într-un fel, ceea ce se întâmplă în România este un fenomen aproape identic cu ceea ce se întâmplă în toate țările foste comuniste. După 45-50 de ani de sărăcie, oamenii au simțit mirosul banilor și au descoperit ce se poate face cu ei. Marea majoritate nu au educație pentru a fi bogați și atunci apare parvenitismul, apare această risipă de bani. România, din acest punct de vedere, nu este diferită”, a explicat Kelemen Hunor la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.
În timp ce fostele state comuniste trec printr-un proces similar de acumulare ostentativă a averii, Kelemen Hunor consideră că Polonia a reușit să depășească mai repede această etapă.
„Poate că în Polonia acest fenomen a trecut mai repede sau s-a manifestat diferit față de România, dar trebuie să înțelegem că societatea noastră este într-un proces de maturizare. Poate generațiile viitoare vor ști mai bine ce vor face cu averea pe care o vor moșteni”, a declarat liderul UDMR.
În acest context, el a atras atenția că nu dorește să facă referire la persoane anume, ci doar să evidențieze un tipar comportamental generalizat în fostele țări socialiste.
Scandalul Nordis și implicațiile asupra alegerilor
În aceeași emisiune, Kelemen Hunor a fost întrebat și despre impactul scandalului Nordis asupra alegerilor și coaliției de guvernare. Dezvăluirile despre zborurile premierului Marcel Ciolacu cu avioane private alături de patronii grupului Nordis au generat controverse anul trecut.
„Eu cred că aceste informații au avut un impact asupra rezultatului alegerilor. Am simțit acel val de nemulțumire. Dar ceea ce a prezentat Marcel Ciolacu în fața opiniei publice – acele facturi care demonstrează că și-au plătit partea – a mai liniștit spiritele”, a explicat Kelemen Hunor.

Se cere demisia lui Ciolacu./ Sursa foto: Stelian Ion. USR/ Facebook
Totuși, el consideră că ancheta trebuie să-și urmeze cursul și că scandalul nu ar trebui să afecteze cariera politică a premierului.
„Dacă ancheta va demonstra că nu a fost nicio ilegalitate și că Ciolacu nu are nicio implicare, nu văd de ce ar trebui să-i fie afectată poziția. PSD a luat deja o măsură corectă prin faptul că nu a mai pus-o pe lista pentru Parlament pe Laura Vicol”, a spus fostul vicepremier.
Alegerile din 2025, ghidate de emoție, spune Kelemen Hunor
În ultimii ani, alegerile nu mai sunt influențate de argumente raționale, ci de emoții puternice, a mai adăugat Kelemen Hunor.
„Aceste alegeri sunt despre emoție, nu despre argumente raționale. Și emoțiile sunt extrem de imprevizibile. Astăzi există, mâine dispar, sau se transformă în altceva. De aceea, guvernul trebuie să acționeze cu prudență și transparență”, a explicat liderul UDMR.