Justiția din România se confruntă cu un deficit de personal fără precedent. „Este o situație de criză”. De ce aleg magistrații să se pensioneze
- Ramona Rotaru
- 20 martie 2023, 12:29
Justiția din România se confruntă cu un deficit de personal fără precedent. Judecătoarea Andreea Ciucă, președinta Curții de Apel Târgu Mureș, a vorbit despre situația actuală și despre cererile de retragere prin pensionare depuse în ultimele trei luni.
Judecătoarea Andreea Ciucă, președinta Curții de Apel Târgu Mureș, a tras un semnal de alarmă cu privire la deficitul de personal cu care se confruntă justiția din România. În ultimele trei luni, au fost depuse un număr extrem de mare de cereri de eliberare din funcție prin pensionare.
Din cauza lipsei de personal, Judecătoria din Constanța și-a redus activitatea. Situația nu pare să dea semne că lucrurile se vor schimba în viitorul apropiat. Cu deficit de personal se confruntă și parchetele, nu doar instanțele.
Judecătoarea Dana Girbovan (președinta Uniunii Naționale a Judecștorilor din România) a vorbit despre situația de la Curtea de Apel Cluj. Aceasta a declarat că se confruntă, pentru prima dată de când se află la conducerea instanței, cu un număr mare de posturi vacante. După declarațiile sale, judecătoarea Andreea Ciucă, președinta Curții de Apel Târgu Mureș și a Asociației Magistraților din România, avertizează asupra stării în care se afla sistemul.
Justiția din România se confruntă cu un deficit de personal
Judecătoarea Andreea Ciucă a prezentat raportul de activitate al Curții de Apel Târgu Mureș pentru anul 2022. În cadrul acestei prezentări, ea a menționat că numărul magistraților ieșiți la pensie în ultimele trei luni este egal cu judecătorii care își desfășoară activitatea în cadrul a nouă curți de apel sau parchete.
„Numărul posturilor vacante cu care am încheiat anul trecut (la nivelul instanțelor subordonate Curții de Apel Târgu Mureș, n.r.) a fost de 31, adică 18,91% din posturile de judecător au rămas vacanțe la sfârșitul anului trecut, ocupate fiind 164 de posturi, ceea ce a reprezentat 81,09%. În ultima perioadă a anului trecut am avut un val de pensionari la nivel național. S-a reflectat, în parte, și la nivelul Curții de Apel și al Tribunalului Mureș, mai cu seamă și la Tribunalul Specializat Mureș. La Tribunalul Harghita, colegii au fost deosebit de înțelegători și au acceptat să mai rămână chiar după ce au împlinit vechimea de 25 de ani. Dar acest val de pensionari ne-a afectat și pe noi și colegii ne-au explicat că nu mai pot accepta să rămână în contextul instabilității și lipsei de predictibilitate cu privire la statutul judecătorului. A se înțelege, nu este vorba de crearea unor privilegii, nu este vorba de exacerbarea sau de augumentarea drepturilor pe care le avem, ci este vorba despre declarațiile făcute de reprezentanții celorlalte puteri care duc sau care au dus la crearea acestei instabilități.
După trei zile de la intrarea în vigoare a legilor justiției s-a lansat în spațiul public un proiect de lege de modificare acestor dispoziții. Cred că este important să știți următorul fapt: dacă din luna iulie 2019 până în luna ianuarie 2023 au fost eliberați din funcție prin pensionare 654 de judecători și procurori, doar în ultimele trei luni din acest interval, adică noiembrie, decembrie și ianuarie, au formulat cereri de eliberare din funcție prin pensionare 335 de judecători și procurori. Vorbim la nivel național, dar situația este gravă. Este o situație de criză. Timp de 43 de luni a fost eliberați din funcție 654 de judecători și procurori prin pensionare, în timp ce în trei luni au depus cereri de retragere din funcție prin pensionare jumătate, 335 de magistrați, care reprezintă, bunăoară, numărul judecătorilor din nouă curți de apel la un loc sau parchetele de pe lângă aceste curți de apel la un loc. Deci, gândiți-vă că toți judecătorii din aceste curți sau toți procurorii și-ar fi depus cereri de eliberare din funcție prin pensionare”, a declarat judecătoarea, potrivit luju.ro.