Val de pensionări în magistratură. O judecătoare a anunțat reducerea programului din cauza lipsei de personal

Val de pensionări în magistratură. O judecătoare a anunțat reducerea programului din cauza lipsei de personal Sursa foto: Arhiva EVZ

Situația din instanțe devine din ce în ce mai tensionată, din cauza valului de pensionări. În acest context s-a înregistrat și o premieră, o judecătorie anunță reducerea programului din cauza lipsei de personal.

Mai exact, conducerea instanței de la Constanța a decis reducerea activității și limită de dosare pe fiecare ședință. Mai exact,  50 de dosare în materie civilă și 35 de dosare în materie penală. Deficitul de personal este motivul pentru care s-a luat această decizie, de la 1 martie instanța funcționează cu doar 50% din numărul de judecători prevăzut de organigrama.

Pensionări în magistratură

Adică în cadrul secției civile funcționează 23 de judecători dintr-o schemă de 46 de, iar în cadrul secției penale activează șase judecători dintr-o schemă de zece judecători. Iar, potrivit unei judecătoare de la Curtea de Apel București, situația nu este singulară. Multe alte instanțe din țară își desfășoară activitatea pe avarii. Mai exact, magistratul Adina Ghiță acuză, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că starea foarte gravă în care se află instanțele din România este cauzată de schimbările legislative din ultimii ani, dar și de climatul pe care clasa politică îl promovează legat de pensile magistraților.

“Au început să se vadă consecințele activității de legiferare din ultimii doi ani și consecințele campaniei agresive împotriva magistraților. Au plecat. Judecătoria Constanța nu este singura într-o situație dramatică. La fel este Curtea de Apel Cluj, la fel sunt foarte multe alte instanțe. Erau rele legile anterioare, când se promova pe baza de concurs… erau greșite metodele de conducere a activității de instanță… era rău concepută modalitatea de ieșire la pensie….

Ne puteți urmări și pe Google News

De fapt, toate acestea erau garanții ale desfășurării profesiei în condiții de imparțialitate, echilibru și libertate. Și ale unei vieți decente. Magistrații care au intrat în profesie sub imperiul acelor reglementări au decis că nu vor să stea să vadă cât de bune sunt cele noi și ce condiții de profesie și viață le asigură. Și, probabil, că s-au saturat de stres. De a nu ști ce le aduce ziua de mâine, ce noi legi, ce noi organizări, ce noi salarii, ce pensii, de a nu ști decat că trebuie mereu reformat sistemul judiciar. Prea eterna reformă. Dl. Predoiu și cei care l-au susținut și sprijinit sunt cei care au creat premisele acestui exod, așa că dânșii ar trebui să găsească o rezolvare acestei situații fără precedent. Puțin probabil, însă, să și repare ce au stricat”, a precizat magistratul.