Jurnalistul clujean Romeo Couți a câștigat procesul cu soția directorului TVR Cluj și CNCD. Decizia pronunțată de ICCJ este definitivă

Jurnalistul clujean Romeo Couți a câștigat procesul cu soția directorului TVR Cluj și CNCD. Decizia pronunțată de ICCJ este definitivă Sursa foto. gazeta de cluj

Jurnalistul TV Romeo Couți, senior la TVR Cluj, a câștigat procesul intentat soției directorului instituției, Emese Gelmărean-Vig, și Consiliului Naţional Pentru Combaterea Discriminării (CNCD). El a obținut, la Înalta Curte de Casație și Justiție, anularea deciziei CNCD și respingerea plângerii formulate de Emese Gelmărean-Vig pentru hărțuire.

Judecătorii din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au anulat în parte Hotărârea nr. 530/09.09.2019 emisă de Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării. Decizia a fost dată în urma unei plângeri a lui Emese Gelmărean-Vig care a făcut o plângere, în urmă cu trei ani, pentru hărțuire. Aceasta l-a acuzat pe Romeo Couți că ar fi manifestat un tratament diferenţiat, discriminatoriu şi de hărţuire împotriva sa.

„Admite recursul formulat de reclamantul Couţi Romeo împotriva Sentinţei civile nr. 180/2020 din 19 noiembrie 2020 pronunţate de Curtea de Apel Cluj – Secţia a III-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Casează sentinţa civilă recurată şi rejudecând: Admite acţiunea formulată de reclamantul Couţi Romeo în contradictoriu cu pârâţii Gelmărean-Vig Emese şi Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării. Anulează în parte Hotărârea nr. 530/09.09.2019 emisă de Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării, cu privire la punctele 3 şi 4 din dispozitiv”, se arată în decizia pronunțată de instanță.

Totodată, judecătorii au obligat CNCD și pe Emese Gelmăgean-Vig la plata unor sume de bani reprezentând onorariul avocatului și cheltuielile de transport.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Obligă intimaţii – pârâţi Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării şi Gelmărean-Vig Emese la plata în favoarea recurentului – reclamant Couţi Romeo a sumei de 4240 lei, reprezentând onorariu de avocat la fond, a sumei de 2500 lei reprezentând onorariu de avocat în recurs şi a sumei de 555 lei, bilet de avion şi taxe de aeroport, cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 din Codul de procedură civilă, astăzi, 25 octombrie 2022”, se mai arată în hotărârea ICCJ.

Autoarea unui controversat documentar

Emese Gelmărean-Vig l-a acuzat pe Romeo Couți, care ocupa funcția de director al TVR Cluj, că a hărțuit-o la locul de muncă, Aceasta deoarece i-a solicitat în mod repetat să pună la dispoziția studioului arhiva redacției minorități maghiare. Solicitarea directorului a fost justififcată prin faptul că  nu este clară evidența și situația materialelor produse de-a lungul anilor în această redacție. Aceasta în condițiile în care Emese Gelmărean-Vig era coordonatoarea secției minorități și avea în atribuții și gestionarea arhivei.

De menționat că Emese Gelmărean-Vig este autoarea unui documentar controversat „O mie de ani în Transilvania, o sută de ani în România”. Documentarul a fost contestat de majoritatea istoricilor români. Filmul a fost lansat în 2018 când România sărbătorea Centenarul după Uniea de la 1918.

Controversatul documentar, Emese Gelmărean-Vig a fost finanțat de Guvernul de la Budapesta cu un million de euro.

Romeo Couți cenzurat de conducerea TVR Cluj

În această vară, conducerea TVR Cluj a oprit de la difuzare o emisiune realizată de Romeo Couți care urma să dezbată o temă de actualitate foarte dezbătută în presa internațională care prezintă un interes major pentru publicul din România. Este vorba despre acțiunile guvernului de la Budapesta din Transilvania. Dezbaterea a cărei promo suna:  „Va reuşi Viktor Orbán în noul mandat să îngenuncheze Transilvania? Duminică, 5 iunie, ora 16.30, la TVR Cluj în serialul «Ochii lui Putin în Transilvania». Geopoliticieni, diplomaţi şi jurnalişti vor analiza politica Budapestei faţă de România şi dorința obsesivă a lui Viktor Orbán de a obține controlul în Transilvania”, a fost oprită de la difuzare.

Realizatorul Romeo Couți a primit un mail semnat de producătoarea emisiunii, cu motivele care au stat la baza deciziei. Aceasta, Laura Pașca, deși nu este jurnalist, s-a implicat în conținutul editorial, după cu relata Evenimentul Zilei la momentul respectiv.

„În urma vizionării emisiunii Reporter Special, propusă spre difuzare în data de 4 iunie, vă precizez următoarele:

Minutul 1,20 – «95% dintre ungurii ardeleni pun accentul pe ataşamentul faţă de Transilvania şi doar 10% dintre consideră că România nu este patria lor».  – Vă rog să precizaţi sursa acestei informaţii

Minutul 10,50 – «Marşul forţat al Budapestei sub comanda lui Viktor Orban în Transilvania se face cu mult zgomot şi include achiziţii de terenuri agricole, imobile, companii, donaţii în domeniul sanitar, universităţi, şi chiar echipe de fotbal» – Trebuie prezentate documente, dovezi în acest sens

Minutul 11,40 – «o serie de straturi ale populaţiei ungare din Transilvania au ajuns la concluzia că nu este de trăit în România» – Conform cărei statitistici?

Minutul 14,43 – «Dânsul odată ajuns la guvernare când ar trebui să-şi schimbe atitudinea ……. pune paie pe foc …. şi exact asta încearcă şi în Transilvania» – Explicaţi despre ce este vorba. Din nou, lipsesc argumente şi dovezi care să susţină aceste afirmaţii

La întrebarea dumneavoastră (minutul 24) «Există suspiciuni că ar fi un produs de servicii secrete din Ungaria şi Rusia. Putem să spunem că are şi Ungaria un Petrov al ei?» -  Nu aduceţi nicio dovadă de unde există aceste suspiciuni, faceţi o afirmaţie care nu este susţinută de dumneavoastră cu niciun argument

Minutul 26,09 – «defecţiunea domnului Orban tocmai ne dă prilejul să punem în discuţie o asemenea structură» – despre ce defecţiune este vorba? Domnul Tudor Păcuraru nu aduce lămuriri în acest sens şi nici nu i-au fost solicitate de către dumneavoastră

Minutul 26,39 – «există ştiri de presă care, nu au fost negate, ca liderii Uniunii Europene nici nu mai discută chestiuni sensibile de faţă cu dânsul (Viktor Orban) fiindcă ştiu că acestea ajung la Moscova» – În urma acestor afirmaţii care nu sunt susţinute de documente, sau probate de dumneavoastră sau interlocutorul dumneavoastră (col SRI (r) Tudor Păcuraru), se trage concluzia că Viktor Orban, premier în exerciţiu al Ungariei, este un agent KGB. La aceste afirmaţii, dumneavoastră, în calitate de moderator al emisiunii ar fi trebuit să întrerupeţi interlocutorul pentru a-l determina să aducă dovezi punctuale în sensul celor afirmate, nu doar materialele de presă invocate de dânsul

Minutul 31,20 – «Dânsul ar putea să acţioneze sub presiunea existenţei unor materiale compromiţătoare la Moscova în ceea ce-l priveste pe Viktor Orban» – Sunt presupuneri care nu sunt susţinute de nicio dovadă

Minutul 32,50 – «Analiştii susţin că ar fi un concept de tip rusesc». În acest timp, în cadru apare prompterul pe care este scrisă următoarea afirmaţie «Analiştii susţin că ar fi un concept de tip rusesc pentru subminarea unităţii Uniunii Europene».

Minutul 33,04 – «Un diplomat cu experienţă afirmă că Ungaria este factor de risc pentru securitatea României» – Despre cine este vorba şi pe ce se bazează când face astfel de afirmaţii?

Vă precizez că prin difuzarea acestei emisiuni, în forma actuală, TVR Cluj ar risca să fie din nou amendată de CNA pentru lipsa informării corecte a telespectatorilor şi pentru imparţialitate. În luna februarie v-a fost refuzată o emisiune spre difuzare de către canalul TVR3. Motivele au fost aceleaşi: lipsa de dovezi la afirmaţiile interlocutorului şi încălcarea prevederilor CNA referitoare la respectarea informării corecte a publicului.

Vă rog să ţineţi cont de recomandările făcute pentru a putea difuza emisiunea într-o formă jurnalistică corectă. Mulţumesc! Laura Paşca”, se arăta în documentul primit de jurnalist.