Evenimentul Zilei > Politica > Jurnalista Emilia Şercan analizează ciudata dispariţie a interviului pe care generalul în retragere Florian Coldea l-a dat la Universitatea de Vest din Timişoara
Jurnalista Emilia Şercan analizează ciudata dispariţie a interviului pe care generalul în retragere Florian Coldea l-a dat la Universitatea de Vest din Timişoara

Jurnalista Emilia Şercan analizează ciudata dispariţie a interviului pe care generalul în retragere Florian Coldea l-a dat la Universitatea de Vest din Timişoara

Jurnalista Emilia Şercan scrie pe pagina sa de Facebook că interviul dat de generalul în retragere Florian Coldea la Universitatea de Vest din Timişoara a fost şters de pe pagina de Fb a acestei instituţii. Mai mult, jurnalista afirmă că acest lucru ar fi fost făcut din „dorinţa” generalului Coldea.

“Interviul pe care generalul (r) Florian Coldea l-a dat la televiziunea Universității de Vest din Timișoara a fost șters de pagina de Facebook UVT – TV.

De ce? Pentru că așa a ordonat conducerea UVT. Din ce motiv? Pentru că asta a fost dorința lui Florian Coldea.

Am descoperit lucrul asta când am realizat că postarea mea din 23 decembrie, în care share-uisem interviul, a dispărut de pe pagina mea de Facebook.

Cum eu nu am șters postarea, m-am apucat să fac câteva verificări și așa am văzut că interviul a fost șters de pe pagina de Facebook a UVT – TV.

În momentul în care l-am share-uit, interviul avea cam 450 de vizualizări. În câteva ore, avea de zece ori mai multe”.

 

Emilia Şercan e surprinsă de retragerea acestui interviu de pe pagina de Faceook a universităţii, în condiţiile în care el a fost realizat de un student, iar Coldea nu spune în esenţă nimic.

 

“De ce să-și fi dorit Florian Coldea să facă dispărut acel inofensiv interviu, realizat de un student, în care nu spunea nimic, în care nu era pus în nici cea mai mică dificultate?

Nu e greu de bănuit – în postarea mea scriam că, de câteva ori, în ciuda întrebărilor anodine, Florian Coldea a fost lipsit de coerență. Era ca un școlar, care, după ce a uitat un vers, reia poezia de la capăt.

Mai scriam că la ultima întrebare – de ce și-a dorit să lucreze în servicii -, Coldea își începe răspunsul cu "E o întrebare dificilă". Busted, cum ziceam.

Este absolut jenant cum un ditamai generalul își ascunde urmele. Și-a făcut dispărută teza de doctorat de la Biblioteca Națională, acum a făcut dispărut un anost interviu. Dacă în cazul tezei de doctorat e de înțeles de ce e încă dispărută și după trei ani și jumătate, în cazul interviului de la UVT – TV este chiar de neînțeles”.

Jurnalista arată că în Occident mai toţi şefii de servicii secrete dau interviuri, ba chiar îşi scriu memoriile.

“În străinătate, cu precădere în America, mai toți șefii de servicii secrete dau interviuri în presa scrisă sau la TV și obișnuiesc să își scrie memoriile imediat după încheierea mandatelor.

James Clapper, fost director al National Intelligence, James Comey, fost director FBI, George Tenet, fost director CIA, Mark Felt, adjunctul lui J. Edgar Hoover la FBI, și-au publicat memoriile imediat după plecarea din funcție, iar astea sunt doar câteva exemple.

Publicarea memoriilor e un mod prin care se poate contribui la mult invocata cultură de securitate, pentru că oricine poate avea acces la informații, evident nesecrete, despre rolul serviciilor.

Prin publicarea memoriilor unor șefi de servicii oricine poate înțelege mecanismele de decizie într-un serviciu secret și relația cu clasa politică.

La astfel de cărți de memorii ar avea acces oricine, nu doar niște studenți care fac cursuri de studii de securitate în toate universitățile civile importante din România, parazitate cu precădere de ofițeri activi sau în rezervă din SRI, aflați în cautarea legitimării academic”, concluzionează Emilia Şercan.

Şi totuşi, interviul lui cu Florian Coldea încă mai poate fi găsit, arată autoarea acestor rânduri unde anume.

“PS. Interviul cu Florian Coldea mai poate fi urmărit, totuși, în înregistrarea emisiunii săptămânale a UVT – TV, care a fost postată în data de 20 decembrie pe pagina de Facebook și de care au uitat, probabil.

Poate fi vizionat, până nu va fi șters, pe linkul de aici, de la minutul 18,55 la minutul 26,23: https://www.facebook.com/uvt.tv/videos/663161994078498/.

De data asta am salvat și video-ul și postarea asta, în cazul în care va dispărea și emisiunea asta”.