JURNAL DE CAMPANIE: Începe oficial campania pentru turul 2; Iohannis nu acceptă dezbaterile lui Ponta; Ponta primeşte un mesaj de sprijin nesperat de la Emil Constantinescu

JURNAL DE CAMPANIE: Începe oficial campania pentru turul 2; Iohannis nu acceptă dezbaterile lui Ponta; Ponta primeşte un mesaj de sprijin nesperat de la Emil Constantinescu

Curtea Constituţională a validat, astăzi, primul tur al alegerilor prezidenţiale şi va trimite decizia pentru publicare în Monitorul Oficial.

De la momentul publicării, poate începe campania prezidenţială pentru al doilea tur de scrutin, la care vor candida Victor Ponta şi Klaus Iohannis. Între timp, staff-urile candidaţilor s-au întâlnit pentru a nu ajunge la un consens cu privire la dezbaterile care ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

Reprezentanţii lui Iohannis au declinat propunerea televiziunilor, care vor organiza patru dezbateri săptămâna viitoare, începând cu ora 20, pe cele mai importante posturi de ştiri. Între timp, Universitatea Bucureşti şi cea din Iaşi au declinat propunerea lui Iohannis de a organiza cele patru dezbateri într-un cadru academic. Imaginea generală transmisă publicului larg este aceea că Iohannis fuge de confruntarea directă cu Ponta, motiv pentru care vocile secundare din PSD au profitat de ocazie pentru a puncta pe laşitatea candidatului ACL.

Între timp, o nouă voce de susţinere a lui Victor Ponta a transmis astăzi un mesaj de mulţumire către acesta. Este vorba despre fostul preşedinte Emil Constantinescu, care i-a transmis o scrisoare de mulţumire lui Ponta pentru faptul ca a dat aviz favorabil unui proiect de lege prin care se dubleaza indemnizatiile pentru persoanele persecutate din motive politice in regimul comunist.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iohannis şi pericolul absenţei de la dezbaterile prezidenţiale. Strategia lui Iohannis privind dezbaterile cu Ponta până în turul 2 pare din ce în ce mai clară: refuzul. În contextul în care contracandidatul său, Victor Ponta, a rămas ferm pe poziţii şi i-a transmis lui Iohannis că va fi în platourile televiziunilor care i-au invitat pe amândoi candidaţii. Dacă, iniţial, Iohannis a venit cu o contraofertă, dezbatere la Universitatea de Vest din Timişoara, candidatul ACL s-a sucit şi a propus ulterior varianta dezbaterii IPP. Apoi, a propus patru dezbateri în patru centre universitare naţionale. Ghinionul lui Iohannis este acela că două dintre universităţi, cea din Bucureşti, respectiv Iaşi, au declinat propunerea lui Iohannis, susţinând că nu doresc să fie gazdele unei discuţii în campania electorală.

Practic, imaginea care se transmite publicului în acest moment, după ce şi staff-urile celor doi candidaţi au convenit să nu fie de acord unii cu ceilalţi, este varianta cu 4 dezbateri la care Ponta a anunţat că este dispus să participe şi de unul singur, respectiv un Iohannis care fuge de camerele de luat vederi pe care le acuză că focalizează după o politică editorială dictată de interese politice. Amintim, însă, că printre cele patru posturi care au invitat candidaţii la dezbateri se numără, alături de Antena 3 şi RTV, dar şi posturile B1 Tv şi Realitatea, la care Iohannis a participat constant în campania electorală. Riscul pe care şi-l asumă candidatul ACL ţine de ostilizarea acelor publicuri şi de transmiterea unui mesaj de neîncredere în şansele şi forţele proprii, cu doar câteva zile până la votul de pe 16 noiembrie.

Ponta, între gafa Ion Raţiu şi mesajul de sprijin de la Emil Constantinescu. Victor Ponta a primit la o zi după ce a fost blamat pe pagina sa de Facebook pentru că a recunocut că în 1990 a votat cu Ion Raţiu un semnal de sprijin extrem de interesant din partea fostului preşedinte Emil Constantinescu. Acesta cu i-a transmis o scrisoare de mulţumire lui Ponta, pentru faptul că a dat aviz favorabil unui proiect de lege prin care se dublează indemnizaţiile pentru persoanele persecutate din motive politice în regimul comunist.

În realitate, gestul lui Constantinescu este menit să transmită un semnal de deschidere actualului candidat la presedinţie din partea fostului şef al statului în perioada CDR. Mai mult, Constantinescu aminteşte că, prin decizia sa, Ponta avizează un proiect iniţiat chiar de Crin Antonescu.

Principala problemă din prima săptămână a ţinut de gestionarea scandalului votului din diaspora. Şi aici, Ponta a încercat să repare eroarea din ziua votului, reuşind prin vocea ministrului de Externe să îi tragă de mânecă pe toţi şefii de misiuni diplomatice unde au existat probleme. Simbolic, Ponta a fost astăzi în vizită la două comunităţi de români din afara graniţelor, fiind prezent la Cernăuţi şi în Serbia.