Jurassic Park din adâncul oceanelor. Monstrul carnivor cu dinți-cârlige, de pe vremea dinozaurilor
- Andreea Vlad
- 12 iulie 2021, 07:09
O creatură marină înfricoșătoare cu 8 brațe, fiecare cu o lungime de 10 centimetri, dotată cu dinți spectaculoși, dar terifianți a fost descoperită la 500 de metri adâncime și la 200 de kilometri est de Noua Caledonie, în sud-vestul Oceanului Pacific. Originea sa e matusalemică.
Analizele microscopice au arătat șiruri de dinți ascuțiți, care arată ca niște cârlige, care căptușesc fiecare maxilar, despre care cercetătorii cred că sunt folosite pentru a prinde și a sfărâma prada, relatează Science Alert. Creatura are 8 brațe, fiecare cu o lungime de 10 centimetri și șiruri de cârlige și spini, dar și dinți spectaculoși.
Ophiojura, cum a fost numită specia, este un tip de animal complet unic. Este ultima specie cunoscută a unei descendențe antice, precum celacantul sau tuatara, arată un raport publicat de jurnalul Proceedings of the Royal Society B.
Are o vârstă venerabilă: 180 de milioane de ani
Oamenii de știință au comparat ADN-ul de la o serie de specii marine diferite și au ajuns la concluzia că Ophiojura este separată de cele mai apropiate rude vii ale sale prin aproximativ 180 de milioane de ani de evoluție. Practic cel mai recent strămoș comun al lor a trăit în triasic sau jurasicul timpuriu, în perioada de început a apariției dinozaurilor pe planetă. De atunci, strămoșii lui Ophiojura au evoluat continuu, culminând la specia din zilele noastre, singura supraviețuitoare cunoscută dintr-o descendență evolutivă care datează din urmă cu 180 de milioane de ani.
Ophiojura este considerată un animal bizar din adâncurile mărilor, pe care oamenii de știință de la Muzeul de Istorie Naturală din Franța l-au descoperit în 2011. Explorau vârful unui munte izolat numit Banc Durand, la 500 de metri sub valuri și la 200 de kilometri est de Noua Caledonie, în sud-vestul Oceanului Pacific. Fiind un expert în viețuitoare de mare adâncimi, Tim O’Hara a evaluat că animalul era cu adevărat special atunci când l-a văzut pentru prima oară, în anul 2015.
Încă o dovadă a originilor antice ale creaturii
În mod uimitor, cercetătorii au găsit oase fosilizate mici care seamănă cu noua specie în roci din Jurasic (vechi de 180 de milioane de ani) din nordul Franței, ceea ce este încă o dovadă a originii lor antice.
Oamenii de știință etichetează drept „fosile vii” animalele precum Ophiojura, însă în realitate denumirea nu este foarte corectă. Organismele vii nu rămân înghețate în timp de milioane de ani fără să se modifice deloc. Strămoșii lui Ophiojura ar fi continuat să evolueze, în moduri foarte subtile, în ultimii 180 de milioane de ani.