Guvernul acordă jumătate de milion de euro pentru gazoductul Ungheni-Chișinău

Guvernul acordă jumătate de milion de euro pentru gazoductul Ungheni-Chișinău

Guvernul României va acorda Republicii Moldova o finanțare nerambursabilă de 550.000 de euro, în vederea elaborării proiectului tehnic detaliat pentru lucrările de construcție a gazoductului Ungheni – Chișinău, potrivit unui Memorandum aprobat în ședința de astăzi a Executivului.

Această sumă va fi alocată statului vecin în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010 (Acord), astfel cum a fost modificat prin cele cinci Protocoale Adiționale, prin completarea Programului de Cooperare pe anul 2016.

În perioada 2014-2016, în baza Acordului semnat de guvernele celor două țări și a protocoalelor adiționale la acesta, România a acordat succesiv sume de bani Republicii Moldova pentru implementarea mai multor proiecte.

Cu ocazia întrevederii bilaterale dintre premierul României, Dacian Cioloș, și omologul său moldovean, Pavel Filip, în august 2016, la Chișinău, s-a convenit accelerarea cooperării în domeniul energetic, prin inițierea și dezvoltarea de proiecte în zona interconexiunii reţelelor de transport energie electrică şi gaze naturale din cele două state, prioritară fiind extinderea gazoductului Iași-Ungheni pe porțiunea Ungheni-Chișinău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia de astăzi a Executivului concretizează rezultatele tratativelor de la Chișinău, finanțarea nerambursabilă de 550.000 de euro pentru statul vecin urmând să fie destinată fazei a doua a construcției gazoductului care interconectează sistemele de transport gaze naturale din România și Republica Moldova. Prima etapă, gazoductul Iaşi-Ungheni. a fost inaugurat în 2014, dar ca să fie cu adevărat funcţional are nevoie de continuarea lui până la Chişinău.

Implementator/beneficiar al acțiunilor care urmează să fie derulate va fi Vestmoldtrans, operatorul de transport gaze naturale din Republica Moldova, iar executant – Transgaz, operatorul român de transport.

Dezvoltarea relației cu Republica Moldova este o prioritate a politicii externe a României, țara noastră fiind angajată ferm în susținerea procesului de integrare europeană a statului vecin, pe fondul modernizării de ansamblu și implementării de reforme democratice. 

Interconectarea rețelelor de transport gaze și energie electrică dintre România și Republica Moldova va contribui la dezvoltarea social-economică a localităților din zonele prin care vor trece conductele și liniile aeriene aferente interconectărilor, precum și la dinamizarea industriei energetice și la creșterea securității energetice a celor două țări.