Evenimentul Zilei > Actualitate > Județul Constanța riscă sancțiuni uriașe pentru că nu a închis gropile de gunoi neconforme
Județul Constanța riscă sancțiuni uriașe pentru că nu a închis gropile de gunoi neconforme

Județul Constanța riscă sancțiuni uriașe pentru că nu a închis gropile de gunoi neconforme

Două din cele 100 de gropi de gunoi neconforme care ar fi trebuit să fie închise încă din 2009 sunt din județul Constanța. Primăriile Eforie și Negru Vodă riscă, astfel, să fie condamnate de către Curtea Europeană de Justiție la plata unor penalități de întârziere, majore.

Prefectul de Constanța, Adrian Nicolaescu, a anunțat astăzi că România a fost acționată pentru infrigement la Curtea Europeană de Justiție și pentru gropile de gunoi, neautorizate, de la Eforie și Negru Vodă. “Suntem în situația în care suntem judecați, condamnați și penalizați pentru că nu s-au luat măsuri la vreme respectivă pentru a se închide aceste gropi” a spus prefectul.
  
O comisie de control de la Ministerul Dezvoltării și reprezentanți ai Gărzii de Mediu au fost la Constanța și au constatat situația pe teren. Cei doi primari, de la Eforie și Negru Vodă, s-au angajat, împreună cu specialiștii de la Agenția de Mediu și de la Garda de Mediu, să ia măsuri pentru demararea închiderii depozitelor.“Măcar să facem dovada la Curtea Europeană de Justiție că suntem în procedură de închidere. Nu e deloc confortabil pentru județul nostru. Amenzile sunt foarte mari dar le plătește statul român și se întorc împotriva celor vinovați”, a explicat prefectul Adrian Nicolaescu. 

Șeful Serviciului Calitatea Factorilor de Mediu din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului,Simona Constantin, susține însă că cele două depozite de gunoi neconforme au activitatea suspendată încă din 2008, fără a exista vreun risc serios pentru sănătatea oamenilor și mediu. “Iar facilități există, sunt societăți de salubrizare care colectează deșeurile de mulți ani. Nu se pune problema deșurilor neamenajate. Au primăriile contracte și se duc la depozitele conforme”, a dat lămuriri inspectorul de mediu Simona Constantin.