Salariile angajaților din România diferă în funcție de orașul în care lucrează. În timp ce persoanele din București sunt cele mai bine plătite din țară, românii care lucrează în zona Moldovei nu au venituri lunare chiar atât de mari.
Românii care au cele mai mari salarii, la începutul anului 2023, lucrează în București, dar și în Cluj și Timiș. Cei mai bine plătiți angajați sunt cei care lucrează în domeniul IT, în management și banking. O analiză realizată de eJobs a arătat că media salariilor nete ale bucureștenilor este de 5.000 de lei, cu 500 de lei mai mult față de anul 2022.
Angajații din Capitală sunt urmați de cei din Cluj cu 4.800 de lei, comparativ cu 4.100 în 2022, și de cei din Timiș cu 4.700 de lei, față de 4.000 în 2022. Și românii care lucrează în Sibiu au venituri considerabile. Media din acest oraș este de 4.500 de lei, cu 1.000 de lei mai mult față de anul 2022. În ceea ce privește orașele Brașov și Ilfov, media salariilor nete este de 4.000 de lei, cu 15% mai mult față de veniturile înregistrate la finalul anului trecut.
În aceeași analiză a fost prezentată și lista județelor în care românii câștigă cei mai puțini bani. Dacă în urmă cu câteva luni primele locuri în acest clasament erau ocupate de județele Gorj, Vaslui, Bacău, Mehedinţi şi Ialomiţa, la începutul acestui an situația s-a schimbat. Angajații din Vrancea, Vâlcea, Galaţi, Suceava și Vaslui sunt cei care au cele mai mici venituri nete. Ei câștigă salarii cuprinse între 3.000 și 3.400 de lei.
În ce domenii lucrează cei mai bine plătiți angajați din România
„Din perspectiva domeniilor, lucrurile sunt mult mai stabile, însă doar în sensul succesiunii lor în ierarhie pentru că, altfel, şi aici vorbim despre creşteri salariale faţă de anul trecut. Cu alte cuvinte, IT-ul continuă să fie cel mai bine plătit domeniu din România, cu câştiguri medii nete de 7.020 de lei pe lună”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs. Pe locul secund în acest clasament se află locurile de muncă din domeniul managementului. Acești angajați au o medie salarială de 6.000 de lei.
În ceea ce îi privește pe cei care lucrează în banking, ei au venituri medii lunare de 5.500 de lei. Clasamentul este completat de persoanele care activează în telecomunicații și automatizări, cu salarii medii lunare de 5.000 de lei. Analiza eJobs a mai arătat că angajații din auto, echipamente și petrol, gaze, marketing, asigurări sau e-commerce au mai câștigat salarii de peste 4.500 de lei.
„Vedem, de asemenea, o medie salarială de 5.000 de lei pentru joburile remote. Deşi numărul lor în platformă este în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, candidaţii menţin un interes crescut pentru acestea şi aplică în consecinţă, motiv pentru care ele se pot transforma într-un avantaj competitiv pentru acei angajatori care au dificultăţi în a găsi suficienţi candidaţi în piaţă”, a concluzionat Bogdan Badea, potrivit Ziarul Financiar.