Noi măsuri pentru angajați. Românii ar putea rămâne cu mai mulți bani în mână la salariu

Noi măsuri pentru angajați. Românii ar putea rămâne cu mai mulți bani în mână la salariuTaxe. Sursa foto: Arhiva EVZ

România are una din cele mai mari taxări pe salarii, motiv pentru care politicienii români iau în calcul noi măsuri care să îi ajute pe angajați, astfel încât ei să rămână la final cu mai mulți bani în mână.

Mai precis, guvernanții vor să scadă taxarea pe muncă, iar o decizie în această direcție este în analiză și va fi decisă ulterior, pentru că PSD și PNL au formule diferite. România are una dintre cele mai mari taxări pe salarii și unul dintre cele mai mici niveluri de taxare aplicate companiilor.

Ce variante sunt luate în calcul

Cel mai probabil, noile măsuri în legătură cu taxarea pe muncă vor fi aplicate începând cu 1 ianuarie 2024, asta dacă se va ajunge la o concluzie clară. În acest moment, există două variante pe masa guvernanților. Fie se reduce taxarea pe muncă prin reducerea contribuției de asigurări sociale, care este de 25%, fie prin reducerea contribuției la sănătate, care este de 10%.

Varianta preferată la momentul actual pare să fie cea în care se merge pe reducerea contribuției la sănătate, care ar putea scădea cu maximum 5 procente într-o primă etapă. Guvernanții nu doresc reducere CAS deoarece se uită și la deficitul care există acum în ceea ce privește pensiile.

Cât ar câștiga un plus un angajat cu salariul minim pe economie

Spre exemplu, dacă s-ar reduce contribuția de asigurări la sănătate cu 5%, un angajat plătit cu salariul minim pe economie ar putea câștiga aproximativ 140 de lei în plus. În prezent, astfel de angajat virează la bugetul de stat 280 de lei, contribuție pentru asigurarea la sănătate.

Totul este momentan doar la nivel de discuție în interiorul coaliției de guvernare, însă potrivit surselor, pe măsură ce acestea vor avansa am putea vedea o ordonanță sau un nou proiect de lege care să modifice noul Cod Fiscal, potrivit antena3.ro.

România se află printre țările cu cel mai mare cost al contribuțiilor de asigurări sociale din Europa. Spre exemplu, în țara noastră, la un salariu de 1.000 de euro net acordat unui angajat pentru munca prestată, angajatorul mai suportă în plus 747 de euro, impozit pe venit și contribuții sociale care merg la bugetul de stat, pensii și sănătate. Astfel, costul total al unui salariu de 1000 euro net este de 1.747 de lei, în România.