Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a prezentat miercuri pachetul de modificări propuse la legile, proiect discutat inclusiv cu președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban.

„UNJR, AMR și AJADO – discuta pe tema modificării legilor justiției, însă nu vor negocia interferență serviciilor secrete în justiție ori subminarea statutului judecătorilor sau procurorilor

Așa cum au făcut-o de fiecare dată până acum, Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Magistraților din România (AMR) și Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) vor participa activ, cu propuneri de modificări și observații, la proiectele de lege privind modificarea legilor justiției, lansate în dezbatere publică pe dată de 30.09.2020, de către Ministrul Justiției Cătălin Predoiu.

Aceste proiecte conțin propuneri de modificare numeroase și de substanță, unele benefice sistemului judiciar, altele care trebuie îmbunătățite. Există, însă, și propuneri total inacceptabile, deoarece aduc atingere statutului judecătorilor și procurorilor, subminând totodată independența justiției, separația puterilor în stat și statul de drept.

Având în vedere amploarea modificărilor preconizate, vom puncta doar chestiuni esențiale din proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, urmând a prezența distinct observațiile asupra celorlalte două proiecte de lege.

În primul rând, faptul că s-a stabilit un termen lung de dezbatere este un aspect pozitiv și de notat.

De asemenea, proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor conține o serie de modificări necesare pentru a pune în acord legea actuală cu deciziile CCR, precum și modificări ale procedurilor de promovare în profesie, asupra cărora vom trimite observații tehnice punctuale.

În același timp, însă, proiectul de lege conține o serie de prevederi ce constituie un regres inacceptabil din punct de vedere al standardelor de independența a justiției, precum și o diluare vătămătoare a statutului judecătorilor și procurorilor.

Le vom indică punctual, urmând a trimite observații extinse și argumentate, în cadrul procedurii de consultare”, a scris Dana Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.