Evenimentul Zilei > Justitie > Judecătorii AU DECIS. Cristian BURCI rămâne SUB CONTROL JUDICIAR alături de INCULPAȚII în dosarul devalizării ROMVAG
Judecătorii AU DECIS. Cristian BURCI rămâne SUB CONTROL JUDICIAR alături de INCULPAȚII în dosarul devalizării ROMVAG

Judecătorii AU DECIS. Cristian BURCI rămâne SUB CONTROL JUDICIAR alături de INCULPAȚII în dosarul devalizării ROMVAG

Omul de afaceri Cristian Burci și alți 4 inculpați din dosarul DIICOT – Biroul Teritorial Olt, privind devalizarea societății Romvag Caracal, rămân sub control judiciar. Decizia a fost luată de magistrații Tribunalului Olt, care au respins, marți, o plângere împotriva ordonanței procurorului prin care a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de cei 5 inculpați.

Potrivit Agerpres, soluția definitivă din data de 5 iulie, pronunțată în camera de consiliu, magistrații Tribunalului Olt au respins plângerea lui Cristian Burci, Vilson Stancu și Denisa Turcu față de măsura controlului judiciar dispusă de procuror. Judecătorul a decis ca cei trei inculpați să plătească suna de câte 100 de lei, care reprezintă cheltuielile judiciare.

Pe 23 iunie, procurorii DIIICOT — Biroul Teritorial Olt au emis o ordonanță în care au dispus prelungirea pe o perioadă de 60 de zile, începând din 27 iunie, a măsurii controlului judiciar față de Cristian Burci, Vilson Stancu, Denisa Turcu, Clara Clementina Gheocov și Ion Dinoiu.

Măsura decisă de procurori a fost contestată la Tribunalul Olt de către Cristian Burci, Vilson Stancu și Denisa Turcu și pe 5 iulie a avut loc pronunțarea în acest dosar având ca obiect plângerea față de măsura controlului judiciar.

Instanța a respins "ca nefondate plângerile formulate de inculpații Burci Cristian Ionel, Stancu Vilson si Turcu Denisa împotriva ordonanței procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă I.C.C.J. — D.I.I.C.O.T—Biroul teritorial Olt (…). Obligă pe fiecare din inculpați la plata a câte 100 lei către stat cu titlul de cheltuieli judiciare", se arată pe site-ul Tribunalului Olt.

Cristian Burci, Vilson Stancu, Denisa Turcu, Ion Dinoiu și Clara Clementina Gheocov se află sub control judiciar începând din data de 28 aprilie. Pe 27 aprilie ei au fost reținuți pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT Olt într-un dosar privind devalizarea societății Romvag Caracal.

Cristian Burci este acuzat că a constituit un grup infracțional organizat, a instigat la delapidare cu consecințe deosebit de grave și la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, că a spălat bani, instigat la spălare de bani și la evaziune fiscală.

Procurorii DIICOT au susținut că grupul infracțional condus de Cristian Burci a devalizat Romvag Caracal printr-un mecanism tip suveică, acesta constând în împrumuturi acordate unor firme controlate tot de omul de afaceri și care nu au mai fost niciodată returnate, dar și prin vânzarea de vagoane în străinătate, folosind intermediari. Procurorii mai susțin că grupul infracțional condus de Cristian Burci a reușit să distrugă în totalitate fabrica de vagoane de la Caracal, care a ajuns ca de la o societate cu aproximativ 4.000 de angajați să rămână doar cu o clădire de câțiva zeci de metri pătrați.

Gruparea condusă de Burci a adus un prejudiciu SC Romvag SA de 7.099.000 euro și 3.811.756 lei și a reciclat sume de bani, care proveneau din infracțiuni, în cuantum de 18.099.000 euro, conform procurorilor.