Evenimentul Zilei > EVZ Special > EXCLUSIV EVZ. Ipoteză: „Ţarul Kiro” a stat în România şi a plecat în Bulgaria pentru că oamenii vroiau să-l omoare
EXCLUSIV EVZ. Ipoteză: „Ţarul Kiro” a stat  în România şi a plecat în Bulgaria pentru că oamenii vroiau să-l omoare

EXCLUSIV EVZ. Ipoteză: „Ţarul Kiro” a stat în România şi a plecat în Bulgaria pentru că oamenii vroiau să-l omoare

Ce înseamnă condamnarea la moarte a "Ţarului Kiro", şeful de clan din Bulgaria care a provocat un scandal-monstru. Şi cât de român ar fi el de fapt.

Kiril Raskov, „Ţarul” rom din Bulgaria a cărui casă a fost incendiată de o mulţime furioasă şi pe numele căruia staborul bulgăresc a lansat o „condamnare la moarte”, ar fi locuit cinci ani în România. Asta după ce a plecat din Ungaria, ţara sa de origine, susţin unii membri din comunitatea romilor din România.
Informaţia e însă în contradicţie cu versiunea publicată de presa bulgărească: potrivit publicaţiei „Vesti”, „ţarul” s-a născut de fapt în 1942 în Plovdiv, în districtul Stolipinovo, fiind mezinul „ţarului” Gogo.
Condamnarea sa la moarte de către comunitatea romă din Bulgaria, chiar dacă a fost declarată de membrii acesteia „simbolică”, a stârnit însă reacţii şi printre liderii romilor din România.
O condamnare ca „o înscenare”
Marin Constantin Sută, „judecător” în stabor de peste 50 de ani, din Gorj, spune că o condamnare la moarte în stabor este ceva extrem de rar întâlnit şi că, de fapt, în cazul „Ţarului Kiro” ar putea fi vorba doar de „o înscenare”.
„O hotărâre în stabor ca asta nu poate fi decât o înscenare, ca să-i sperie. Să nu se mai întâmple fapte de astea. Pentru că nu se condamnă în stabor la moarte pentru fapte din astea. Noi nu suntem stat aparte, vă rog frumos să mă înţelegeţi. Precis însă n-aş putea să ştiu care este hotărârea definitivă a bulgarilor în cazul ăsta. Dar, v-am zis, să nu fi zis asta doar ca să-i sperie”, a spus Constantin Sută, pentru evz.ro.
Adaugă că, în toată „cariera” de membru în stabor nu a auzit niciodată de o astfel de condamnare la moarte în România. „De când sunt eu, şi eu judec culoarea asta în toate judeţele de cel puţin 50 de ani, nu s-a făcut aşa ceva”, spune romul.
„Am auzit că ar fi fugit tot de la cârcoteli”
Marin Constantin Sută a sugerat că informaţiile de pe agenţiile de ştiri bulgăreşti din care reiese că „Ţarul Kiro” ar fi fost român sută la sută sunt de fapt jumătate de adevăr. Din informaţiile „judecătorului” Sută, Kiril Raskov este de fapt de origine din Ungaria şi ar fi venit în România tot în urma unui scandal provocat acolo. Ulterior, a părăsit România tot sub presiunea comunităţii locale sătule de el.
„Am auzit şi eu că ar fi fost din România. Dar nu-i român, eu ştiu că e maghiar, din Ungaria. Am informaţii despre el că e maghiar de origine şi că el când a venit în România, a venit forţat, de relele pe care le-a făcut în Ungaria. Aşa mi-a venit mie informaţia, dar precis nu pot să spun. Când a venit în România era perioada comunistă, de mult. A stat în România cam la cinci ani, într-un sat din Ardeal, din Mureş. Şi a plecat în Bulgaria tot de cârcoteli, că am fost informat eu că a fost tot aşa un scandal mare. A plecat ca să nu-l omoare oamenii de aici. Dar nu am informaţii precise”, a povestit Marin Constantin Sută, pentru EVZ. 
INTERVIU CU „REGELE ŢIGANILOR”
„Condamnarea la moarte înseamnă că omul este exclus din comunitate”
Florin Cioabă (foto dreapta), cunoscut şi ca „Rege al ţiganilor”, a explicat într-un interviu, pentru evz.ro, ce înseamnă condamnarea la moarte a lui Kiril Raskov, „Ţarul Kiro”, de către comunitatea romilor din Bulgaria. Acesta a sugerat că asocierea sa cu România este de fapt o încercare de discreditare a etniei rome din ţara noastră.
EVZ: Ce reprezintă o condamnare la moarte în stabor?
Florin Cioabă:
În cultura noastră nu există aşa ceva. Deci, niciun stabor nu poate să condamne la moarte. Toate staborurile nu se poate substitui legilor statului în care trăiesc. Dacă cineva a încălcat legea penal, într-o faptă penală – de omor, de tâlhărie, de viol – astea sunt judecate nu de tribunalul nostru, staborul nostru, ci de tribunalul românesc, cum ar fi la noi. Pentru că noi judecăm doar fapte comerciale, litigii între persoane, despărţiri, împăcări, treburi de astea, nu lucururi care încalcă statul român. Condamnarea la moarte e mai mult simbolică, dar nicidecum nu e adevărată.
Şi, practic, cum va fi pusă în aplicare, în cazul acesta?
Ei au zis condamnare la moarte dar cred că asta înseamnă că omul ăsta este exclus din toată comunitatea. Din lucrurile comunităţii, poate la asta s-au referit, nu că chiar or să-l omoare. Ar fi o prostie dacă ar zice aşa ceva.
În România a avut loc vreun caz de condamnare la moarte în stabor de care aveţi cunoştinţă?
La noi nu s-a auzit de aşa ceva. Poate în trecut… A fost o chestie chiar la Sibiu, în urmă cu vreo treizeci de ani. Nişte tipi de ăştia, prin 83-84, au făcut o condamnare tot aşa la moarte, pentru că a fost un viol, ceva, şi fata s-a omorât. Erau nişte ţigani din ăştia unguri şi l-au condamnat pe ăia de au violat la moarte. Au făcut spânzurătoare, pe unul chiar l-au spânzurat. Deci, a fost o chestie. Dar nu a fost chiar din cauza staborului, ci pentru că au hotărât ei aşa singuri. Şi au fost condamnaţi la 20 de ani închisoare pentru crimă. Practic nu a fost o judecată, practic şi-au făcut ei dreptate, aşa cum încearcă şi ăştia acolo în Bulgaria să facă. Din cauza la unu, dau foc la toată comunitatea. Nu se face aşa ceva. Dacă a încălcat ăla legea, ar fi trebuit să fie tras la răspundere.
Au apărut informaţii că „Ţarul Kiro”, cel de la care a pornit tot scandalul în Bulgaria, ar fi venit din România…
Nu cred, n-am auzit. Dar nu ştiu de ce s-a zis aşa. Nu vedeţi că tot ce se face rău în Europa pică numai pe ţiganii din România. Ţigani din alte ţări – Cehia, Polonia, Kosovo şi din alte zone periculoase, cum e Bulgaria – nu sunt băgaţi. Din România sunt toţi! Nu cred că e din România, cred că asta e o pastilă ca să zică lumea: „Uite, acolo sunt toţi ăia răi”.

CITIŢI ŞI:

  • Bătăliile interetnice care au zguduit România
  • Protestele împotriva romilor continuă în Bulgaria. Ţarul Kiro, căldărar din România
  • Comitet de criză la Plovdiv, pentru gestionarea situaţiei. Pedeapsă cu moartea pentru liderul romilor | VIDEO
Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: