Evenimentul Zilei > Justitie > Judecătoarele șpăgare s-au milogit să rămână în arest acasă
Judecătoarele șpăgare s-au milogit să rămână în arest acasă

Judecătoarele șpăgare s-au milogit să rămână în arest acasă

Pentru că zilele de arest la domiciliu se scad dintr-o eventuală pedeapsă după gratii, fostele judecătoare Antonela Costache și Viorica Dinu au refuzat cererea DNA de a fi eliberate

Antonela Costache și Viorica Dinu, foste judecătoare la Tribunalul București, trimise în judecată pentru luare de mită, au revoluționat Justiția, implorând ieri pe magistratul Curții de Apel București să nu le elibereze din arestul de la domiciliu, așa cum au cerut procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Cocheta și…

„Vă rog frumos să mențineți arestul preventiv la domiciliu și să respingeți cererile procurorilor de control judiciar”, a fost cererea Antonelei Costache în momentul când s-a adresat judecătorului. Îmbrăcată tinerește și mereu cochetă, Costache nu părea deranjată că se află în rândul inculpaților. Martorii neutri au crezut că nu au auzit bine, au dat din umeri și apoi s-au întors către vecinii de pe bancă și au întrebat: „Procurorul a cerut eliberarea, iar ea a cerut să rămână în arest?”.


FOTO: Viorica Dinu…gospodina

După câteva minute, a venit și rândul fostei colege de magistratură, Viorica Dinu, să ia cuvântul. „Vă rog să mențineți arestul la domiciliu. Mă simt foarte bine în confortul de acasă și nu aș vrea să fiu eliberată. Mă simt în siguranță acasă, iar în cazul în care voi fi eliberată va trebui să suport presiunile media și nu numai”, l-a implorat și aceasta pe judecător.


Spre deosebire de colega sa, cocheta Antonela, Viorica a făcut-o pe gospodina și a cerut, totuși, o zi liberă. „Aș dori ca într-o zi din săptămână să mi se permită totuși să ies, să pot ieși la piață să-mi fac cumpărăturile necesare”, a spus aceasta timid.

Explicația cererilor stranii ale inculpatelor se găsește în faptul că așa vor să scape de penitenciar în cazul unei eventuale condamnări: o zi în pușcăria de acasă este considerată ca o zi după gratii. Cum cele două stau de un an în arest la domiciliu, la o eventuală condamnare li s-ar scădea un an de pușcărie.


FOTO: Antonela Costache are o vilă în Ilfov, de 200 de metri pătrați, construită în stil BauhausReamintim că Viorica Dinu şi Antonela Costache sunt acuzate de procurori că ar fi luat mită de aproape 300.000 de euro pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Staicu.

Avantajele arestului la domiciliu

Potrivit legislației din România, o zi de arest la domiciliu este egală cu o zi de închisoare. În alte state este diferit. În Bulgaria, de exemplu, două zile de arest la domiciliu sunt considerate o zi de închisoare, iar în Ungaria – unei zile de închisoare îi corespund cinci zile de arest la domiciliu. Tot mai multe VIP-uri sunt în prezent în arest la domiciliu: Viorel Hrebenciuc, Gheorghe Nichita, Cristian David, Nicușor Constantinescu, Mihail Vlasov etc. Anul trecut, DNA a contestat, fără succes, la Curtea Constituțională această prevedere, ar fi o discriminare în funcție de criteriul averii. Excepția a fost ridicată în dosarul lui Gruia Stoica (foto) – acuzat de cumpărare de trafic de influență. (Ionel Stoica)


FOTO: Gruia Stoica