Judecătoare prinsă cu mita mascată într-o tranzacție cu terenuri: 210.000 de euro dintr-o lovitură!
- Irina Marinescu
- 4 mai 2012, 11:41
Camelia Acrâșmăriței s-a folosit de un intermediar ca să vândă un teren latifundiarului ieșean Ioan Zapodeanu. Judecătoarea era în același timp cea care instrumenta dosarul într-un proces de revendicare a 3.800 ha de teren în favoarea aceluiași latifundiar
O judecătoare din Iași a fost trimisă în judecată pentru fals în declarații și conflict de interese. Magistratul este acuzat că a judecat procesul unui om de afaceri din Iași deși încheiase cu acesta o tranzacție de 210.000 de euro.
În timpul procesului, latifundiarul i-a dat 210.000 de euro
În iulie 2007 Camelia Acrâşmăriţei i-a vândul omului de afaceri Ioan Zapodeanu un teren în județul Olt în valoare de 200.000 de euro. Câteva luni mai târziu magistratul l-a judecat pe acesta într-un dosar în care era pârât și i-a dat un verdict favorabil. „În schimbul soluției pronunțate în favoarea lui Z.I.P., inculpata a primit de la acesta (în timpul soluționării cauzei, respectiv, în cursul anului 2007) suma de 210.000 euro, drept preț al vînzării dreptului succesoral al acesteia asupra unui teren agricol neretrocedat, în suprafață de 50 de ha, situat pe raza unei comune din județul Olt, inculpata aflându-se, astfel, în situația unui conflict de interese", precizează procurorii Parchetului General.
Judecătoarea a mascat tranzacția printr-un intermediar
Ioan Zapodeanu fusese dat în judecată de o persoană de la care cumpărase drepturile succesorale pentru 3.800 de hectare de pădure, cu prețul de 300.000 de lei, și a unor terenuri din intravilanul municipiului Iași, cu prețul de 100.000 de lei. Persoana în cauza a reclamat faptul că valabilitatea contractelor era expirată, însă judecătoarea Acrâşmăriţei i-a dat câștig de cauză lui Zapodeanu. Magistratul a fost acuzat și de fals în declarații pentru că, încercând să mascheze conflictul de interese, a trecut pe declarația de avere că acea tranzacție a fost efectuată cu o altă persoană, nu cu Zapodeanu. „În martie 2008, inculpata Acrâşmăriţei Camelia- Alexandrina a completat olograf formularul de declarație de avere, consemnând, în mod nereal, că suma de 210.000 euro a provenit dintr-o «înțelegere» încheiată în anul 2006 între ea și B.A.M., prin care i-a înstrăinat acestuia din urmă, cota succesorală", au precizat procurorii Parchetului General.
Darea de mită a picat, rămâne conflictul de interese
Cazul a intrat inițial în vizorul Agenției Naționale de Integritate care a sesizat starea de incompatibilitate și conflictul de interese. Ulterior, cazul a fost preluat de procurorii DNA care au bănuit că tranzacția a fost de fapt o mită mascată pentru ca judecătoarea să îl ajute pe acesta în proces. Expertiza terenului a arătat însă că acesta fusese vândut la subpreț, așa că judecătoarea nu a beneficiat de foloase care nu i se cuvineau. Procurorii DNA au dispus scoaterea de sub urmărire penală pentru luare de mită și neînceperea urmăririi penale pentru abuz în serviciu. Acum ea este acuzată de fals în declarații și conflict de interese iar dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Iași.