Demnitarii și-au acordat nenumărate privilegii în ultimele luni, iar acum încearcă să calmeze opinia publică furioasă. Premierul își va dona o parte din indemnizație, unii parlamentari vor vota împotriva majorării propriului salariu. Doar președintele Iohannis tace
La începutul lunii iulie, prin ordonanță de guvern, salariile unui grup de 69 de demnitari au crescut cu aproape 350%. Explicația dată de președintele Klaus Iohannis, care și-a declarat susținerea pentru această măsură: se va reduce corupția la nivel înalt.
„Mi se pare o intenţie înţeleaptă, cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenție la categoria prevenirea corupție. Până la urmă este un lucru destul de evident că remuneraţia unui demnitar reflectă într- o măsură rezonabilă poziţia în stat”, a declarat Iohannis, chiar în ziua adoptării ordonanței.
Plafoane duble pentru protocol
În ianuarie și în iunie, Guvernul a modificat regulile referitoare la diurnele și sumele pentru cazare la deplasările externe și a dublat plafoanele pentru protocolul premierului, miniștrilor și secretarului general al Guvernului. Astfel, șeful Guvernului dispune de un fond de protocol de 2.000 de dolari în deplasările externe, în timp ce miniștrii și șeful SGG, de 1.000 de dolari.
Iohannis vrea vilă, avion și mașină nouă
Tot în această perioadă, bugetul Administrației Prezidențiale a fost majorat cu 35%, respectiv cu 10, 6 milioane de lei (2,4 milioane de euro). De la 28,2 milioane de lei (6,4 milioane de euro), bugetul a crescut la 38,8 milioane de lei (8,8 milioane de euro).
Cea mai mare parte din suma primită de Palatul Cotroceni la rectificarea Bugetului pe 2015 va acoperi deplasările externe ale șefului statului, după ce suma inițială a fost epuizată. Oricum banii pentru deplasări externe crescuseră, de la circa un milion de euro, în ultimul an de mandat a lui Traian Băsescu, la 1,1 milioane euro, în primul an al regimului Iohannis. În 2015 a crescut, față de 2014, și fondul pentru „Protocol și reprezentare” de care dispune președintele României, de la 737.000 lei la 1.120.000 lei.
În plus, RA-APPS a bugetat o sumă de circa 900.000 de euro pentru renovarea Vilei Lac 3, reședința șefului statului, iar SPP i-a cumpărat un Mercedes nou, de circa 120.000 de euro. În primăvara acestui an, presa a relatat că Administrația Prezidențială a cerut guvernului Ponta să achiziționeze două avioane. „E absolut anormal să nu existe o aeronavă prezidențială”, se plângea consilierul prezidențial Dan Mihalache.
Demnitarii străni, modești
Tot mai mulți lideri europeni preferă să circule în condiții modeste și discrete, renunțând la mașinile de lux însoțite de o escortă masivă sau la avioanele de protocol. Președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite (foto), a fost surprinsă recent călătorind cu un avion de linie, la clasa economic. Președintele Austriei, Heinz Fischer, precum și președintele Elveției, Didier Burkhalter, nu au nicio problemă să folosească trenul.
FOTO: Dalia Grybauskaite
900.000 euro în plus la salariile demnitarilor
Ordonanța de guvern privind majorarea indemnizației demnitarilor va avea un impact bugetar, doar în acest an, de circa un milion de euro. Astfel, indemnizația brută acordată unui grup de 69 de demnitari - președintele României, premier, membrii Guvernului, deputații și senatorii din conducerea Parlamentului, șefii serviciilor secrete, etc. - va crește în medie cu 11-12.000 de lei pe lună/ persoană. Întrucât ordonanța se va aplica de la 1 august, un calcul simplu arată că impactul bugetar va fi de peste patru milioane de lei, adică aproape 900.000 de euro. De exemplu, la Administrația Prezidențială, prin rectificarea bugetară s-au acordat 944.000 lei în plus la cheltuieli de personal.
Oprea: Sunt o punte între Palate
Premierul interimar Gabriel Oprea a declarat că, în această perioadă de întărire a instituțiilor statului, este nevoie ca decidenții din Guvern să fie plătiți la nivelul Uniunii Europene. Întrebat dacă s-a discutat în Guvern despre faptul că amânarea intrării în vigoare a ordonanței ar fi părut ca o ”răzbunare” la adresa președintelui Iohannis, așa cum a susținut Victor Ponta, Oprea a precizat: „Eu nu sunt un om care fac jocuri de putere, poate sunt chiar o punte între Palate, fiindcă este nevoie de așa ceva și cred că este nevoie în România acum să generăm acest cult pentru muncă, pentru seriozitate”, a arătat premierul interimar.
Ponta donează diferența de bani echipei de baschet „Steaua”
Premierul Victor Ponta (foto) a anunțat ieri, într-o postare pe Facebook că, din 1 august, îşi va dona diferența de salariu primită prin „faimoasa ordonanță”.
FOTO: Victor Ponta
„Am luat decizia personală ca începând cu data de 1 august să donez diferența de salariu primită prin „faimoasa ordonanță” către echipa de baschet a Clubului Steaua (care, anul acesta, joacă după mulți ani din nou într-o competiție europeană). Așa am sufletul împăcat și fac și un gest simbolic de sprijin pentru echipa și sportul pe care le iubesc atât de mult de peste 30 de ani!”, a spus premierul, decizia sa stârnind numeroase reacții.
Premierul Ponta a declarat marți seara că bugetarea ordonanței privind creșterea indemnizațiilor înalților demnitari de la 1 august a fost decisă și pentru a nu se lăsa impresia că se dorește o răzbunare politică pe președintele Iohannis. „Însemna să abrog un lucru făcut cu bună-credință de domnul Oprea, ceea ce din punct de vedere politic era o situație penibilă. Și doi, și asta a fost și opinia domnului Dragnea și a celorlalți șefi de coaliție, părea că mă răzbun pe domnul Iohannis, că îi tai salariul, or răzbunarea în politică nu e arma cea mai bună”, a spus Ponta.
Turcan: Premierul nu va apuca să-și doneze salariul majorat
Vicepreședintele PNL Raluca Turcan (foto) a afirmat însă că Victor Ponta nu va mai apuca să-şi doneze salariul majorat, deoarece în septembrie va fi schimbat guvernul, referindu- se la faptul că PNL intenționează să depună o moțiune de cenzură.
FOTO: Raluca Turcan
„Mi se pare complet demagogic și lipsit de credibilitate, pentru că nu cred că premierul va mai ajunge să-și doneze salariul sau cel puțin va face lucrul acesta pentru o lună de zile, întrucât am credința fermă că, în septembrie, guvernarea se va schimba”, a spus Turcan.
De asemenea, vicepreședintele Camerei, liberalul Cristian Buican a afirmat, pentru EVZ, că, în fiecare lună, îi ajută pe alegătorii din colegiul său: „Gestul premierului este de imagine. Eu nu am așteptat pe nimeni să-mi mărească salariul: sunt zeci de oameni sărăciți de regimul Ponta în colegiul meu care vin în fiecare lună la cabinetul meu de parlamentar pentru bani de medicamente, mâncare sau haine, pe care îi ajut. Este treaba premierului să asigure performanța actului de guvernare, astfel încât să nu fie necesare astfel de gesturi”.
La rândul său, vicepreședintele PSD al Camerei Deputaților, Florin Iordache a afirmat că toți parlamentarii ar trebui să aibă indemnizațiile majorate. „Voi vedea dacă mai sunt membru în Biroul Permanent și voi decide, cred că tot ce înseamnă Parlament trebuie să aibă indemnizația pusă în acord cu noua lege a salarizării”, a spus Iordache, pentru EVZ. Și vicepreședintele Senatului, liberalul Ioan Chelaru a afirmat că decizia premierului Ponta reprezintă „un gest frumos”, dar că nu știe dacă va mai fi în conducerea Senatului odată cu începerea noii sesiuni parlamentare și că nu dorește să facă speculații.
Topul ministerelor cu cele mai mari creșteri la salarii
Rectificarea bugetară din această vară a adus, în majoritatea cazurilor, bani în plus pentru ministere, mai ales în ceea ce privește bugetul pentru cheltuieli de personal. La acest capitol sunt incluse salariile, indemnizațiile, primele și sporurile acordate angajaților.
Internele și Finanțele, marii câștigători
Din acest punct de vedere, cel mai mare câștigător pare a fi Ministerul Afacerilor Interne, cu un plus de peste 305 milioane lei. Pe locul doi, la o distanță considerabilă, urmează Ministerul Finanțelor Publice, cu 82 milioane lei. Ministerul Justiției, cu un avans de peste 44,5 milioane lei, se află pe locul trei. Pe poziția a patra, se situează Ministerul Educației și Cercetării Științifice, cu 41,2 milioane lei, iar pe cinci este Ministerul Public, cu 35 milioane lei. Alte ministere care au înregistrat plusuri consistente la bugetele pentru banii angajaților sunt: Ministerul Afacerilor Externe (20 mil. lei), Ministerul Muncii (13 mil. lei), Ministerul Agriculturii (28 mil. lei), Ministerul Sănătății (21,4 mil. lei), și Ministerul pentru Societatea Informațională (1,6 mil. lei). Alte instituții care au bani mai mulți pentru angajați sunt Serviciul Român de Informații (10 mil. lei), Serviciul de Informații Externe (8 mil. lei), Serviciul de Protecție și Pază (4 mil. lei) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (3,3 mil. lei).
La ce ministere s-au tăiat banii pentru angajați
La Ministerul Transporturilor, unde bugetul general a fost redus cu un miliard de lei, bugetul alocat cheltuielilor de personal a fost redus cu 2 milioane lei. Cea mai mare scădere există la Ministerul Fondurilor Europene, 26 milioane lei. Un alt minister care trebuie să suporte reduceri este Ministerul Apărării Naționale, minus de aproape 7 milioane lei.