Joi, la Ascoli Piceno au avut loc două seisme puternice. Pământul s-a cutremurat și la Genova

Joi, la Ascoli Piceno au avut loc două seisme puternice. Pământul s-a cutremurat și la Genova Sursa foto: arhiva EVZ

În prima aparte a zilei de joi, în Italia, mai exact la Ascoli Piceno, au fost resimţite două mişcări seismice puternice, prima în jurul orei 12:25, cea de-a doua un minut mai târziu.

Iar în jurul orei 15.40, s-a produs şi la Genova un cutremur. Șocul, potrivit site-ului INGV, cu o magnitudine estimată între 3,9 și 4,4 pe scara Richter, s-a simțit clar în centrul orașului și mulți oameni au ieșit afară din bănci și birouri, precum și din edificiul Primăriei, scrie RaiNews.

De la ora 15.50 traficul feroviar este suspendat ca măsură de precauție pentru verificările tehnice între Genova și Recco. Intervenția tehnicienilor este în derulare pentru a permite reluarea regulată a traficului feroviar, comunică Trenitalia.

Mai multe pietre și o cantitate modestă de moloz s-au desprins din biserica San Michele Arcangelo, una dintre primele biserici parohiale construite în Liguria, care se află în localitatea Pieve Ligure, la 7 km de epicentrul cutremurului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Societatea Trenitalia a anunţat că din cauza cele două cutremure resimțite la Ascoli, în special a primului cu magnitudinea de 4,1, circulația trenurilor de-a lungul liniei de cale ferată Ascoli Piceno-Porto d'Ascoli a fost suspendată. Nu există convoaie oprite de-a lungul liniei. Se pregătește serviciul de înlocuire cu autobuzul, iar o echipă de tehnicieni va verifica linia de cale ferată.

ANSA:  Patru cutremure într-o singură zi

Despre același subiect scrie și ANSA: Un cutremur - al patrulea al zilei - urmat de un altul de o intensitate mai mică, s-a produs în regiunea Emilia Romagna cu puţin înainte de ora 17.50, mai precis în zona Apeninilor la graniţa cu provincia Lucca.

Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) a anunţat că seismul principal a avut o magnitudine de 3,8 pe scara Richter, iar cel de-al între 2,9 și 3,4, cu epicentrul în Pievepelago (Modena).

Șocul s-a simțit atât în zona Apeninilor emilieni, dar și în Toscana. Președintele Regiunii, Eugenio Giani, a informat că ''nu s-au înregistrat pagube în urma cutremurului dintre Modena și Lucca''.

Specialiştii au ţinut să-i liniştească pe italieni şi au explicat că nu există nicio legătură între cutremurul cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter din regiunea Marche, cutremurul cu magnitudinea 4,1 din Liguria și cel cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter care a lovit Sicilia, în zona Etna: ''nu există nicio legătură între locurile în care s-au verificat cutremurele, vorbim de distanţe de sute de kilometri'', a declarat pentru agenţia ANSA seismologul Carlo Meletti, de la secția din Pisa a Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV).

Dintre cele trei cutremure, cel mai adânc (24 de kilometri) s-a produs în regiunea Marche, la Folignano, în provincia Ascoli Piceno: ''a fost mai adânc decât cutremurele tipice din zona Apeninilor'', a adăugat expertul.

Seismul din Liguria - unde angajaţilor din multe birouri le-a fost permis să iasă în stradă - a fost avertizat în jurul orei 15:40 și conform INGV a avut o magnitudine de 4,1 şi epicentrul în zona 2 km V Bargagli (Genova). Cutremurul s-a simţit foarte puternic la etajele superioare ale clădirilor unde geamurile s-au cutremurat. La ora 17,32, seismul a avut o replică de magnitudinea 2.6 pe scara Richter. (Traducerea Cătălina Păunel, RADOR)