Joe Biden, tot mai ramolit. O nouă gafă de proporții comisă de președintele Statelor Unite

Joe Biden. Sursa foto: EPA/JIM LO SCALZO

Joe Biden a reușit să abordeze cu atenție sensibilitățile politice istorice și actuale în prima parte a călătoriei sale în Irlanda săptămâna aceasta, marcand 25 de ani de la Good Friday Agreement, intermediat de SUA.

Dar, la scurt timp după ce a trecut miercuri din acea regiune a Regatului Unit în Republica Irlanda, președintele SUA Joe Biden a făcut o gafă majoră: a confundat echipa de rugby a Noii Zeelande „All Blacks” cu faimoasa unitate militară britanică „Black and Tans” care a luptat cu irlandezii.

La sfârșitul unui discurs divagator într-un pub miercuri seară, Biden – flancat de ministrul irlandez de externe Micheál Martin și de jucătorul de rugby Rob Kearney – a încercat să aducă un compliment uneia dintre cele mai mari realizări sportive ale lui Kearney.

Biden a stârnit hohote de râs

Atunci ar fi momentul în care echipa de rugby a Irlandei a învins Noua Zeelandă pentru prima dată în 111 ani, în noiembrie 2016 la Chicago. Echipa Noii Zeelande este numită All Blacks, cu referire la echipamentul lor. Problema este că Biden a lăsat să scape o referință care ar putea foarte bine să reflecte afinitatea lui cu istoria rebelilor irlandezi.

„Este un jucător al naibii de rugby și i-a învins al naibii pe Black and Tans”, a spus Biden în râsul publicului. Black and Tans au fost o unitate auxiliară a forțelor de securitate britanice care au luptat împotriva rebelilor IRA în războiul lor de independență din 1919-21 față de Marea Britanie. 

Joe Biden, pe urmele strămoșilor

Joe Biden a pornit într-o călătorie foarte sentimentală pe urmele strămoşilor săi irlandezi.

Miercuri, în timpul unui scurt discurs în oraşul Dundalk (nord-est), unul dintre leagănele familiei sale, Joe Biden a găsit deja accente similare.

Dintr-un pub, el a descris America şi Irlanda ca pe tărâmuri ale „posibilităţilor” şi „credinţei” în viitor: „Orice este posibil dacă decidem asta. Iată cine suntem".

Miercuri, el a mers la Belfast pentru a susţine echilibrul fragil care a predominat timp de douăzeci şi cinci de ani în provincia britanică.

Instituţiile Irlandei de Nord, menite să blocheze cooperarea între partidele care au fost odinioară inamice, sunt în prezent blocate din cauza dezacordurilor cu privire la consecinţele Brexit-ului.

Democratul în vârstă de 80 de ani, care s-a întâlnit cu lideri politici cheie din Irlanda de Nord, a cerut încetarea acestei paralizii. Vineri îşi va încheia vizita cu un discurs de la Ballina, comitatul Mayo (nord-vest), după o altă vizită personală şi familială.

Biden, gafă după gafă

Joe Biden este departe de a se afla la prima gafă. În luna octombrie a anului trecut, liderul american a susținut un discurs în care își exprima sprijinul cu privire la dreptul la avort. El s-a încurcat însă în deciziile Curții Supreme, iar oamenii nu au prea înțeles ce a dorit să spună.

Joe Biden a vrut să reafirme sprijinul său pentru respectarea dreptului la avort al femeilor. A încurcat însă deciziile Curții Supreme.  „Am insistat mult pentru acest drept și care în cele din urmă a fost schimbat. Este vorba despre cuplurile căsătorite în intimitatea dormitorului lor. Scuzați-mă, mă gândesc la decizia Dobbs”, a spus Joe Biden în timpul discursului. Cei prezenți la eveniment nu au înțeles ce a vrut să spună Joe Biden în discursul său.

Decizia Roe versus Wade a fost una istorică în Statele Unite. În 1973, Curtea Supremă a SUA a recunoscut dreptul femeilor de a decide întreruperea unei sarcini în primele două trimestre. În iunie 2022, a venit decizia Dobbs, tot a Curții Supreme, care a anulat practic prevederile anterioare referitoare la avort.

Mai exact, magistrații au dat dreptul fiecărui stat să adopte propria legislație în ceea ce privește întreruperile de sarcină. SE estimează că mai mult de jumătate din state vor îngrădi dreptul la avort.

Kamala Harris, prima doamnă

În martie 2022, Joe Biden a stârnit rîsul după ce a numit-o pe vicepreședintele american, Kamala Harris, prima doamnă. Tot în luna octombrie a anului trecut, pereședintele SUA a afirmat ca fiul său Beau Biden, a fost răpus în Irak, desi a fost diagnosticat cu cancer la creier. Joe Biden a precizat în mod eronat că fiul său Beau a murit în Irak. „Spun acest lucru în calitate de tată al unui bărbat ce și-a câștigat Steaua de Bronz, medalia pentru servicii remarcabile și și-a pierdut viața în Irak”, a spus Biden.

Fiul cel mare al lui Biden, Beau Biden, a murit la vârsta de 46 de ani, din cauza unui cancer cerebral, în anul 2015. În septembrie 2022 Președintele Biden a căutat-o în public pe congressmena Jackie Walorski, republicană din Indiana, în timpul unei conferințe la Casa Albă privind eradicarea foametei în lume, uitând, se pare, că Walorski murise de ceva vreme. "Jackie, ești aici? Unde este Jackie?" a spus Joe Biden în timp ce le mulțumea legislatorilor care au sprijinit legislația privind problema combaterea foametei.

Președintele a părut confuz, ca și când nu înțelegea de absența ei și a spus ceva în șoaptă despre faptul că ar fi trebuit să fie prezentă la eveniment.