Joe Biden, decizie importantă cu privire la China: „Concurența viguroasă rămâne”

Joe Biden, decizie importantă cu privire la China: „Concurența viguroasă rămâne”SUA și China. Sursa: Pixabay

Președintele Joe Biden a anunţat în ceea ce privește relațiile cu statul chinez că rămâne „concurența viguroasă”, dar nu se vor închide liniile de comunicație. Preşedintele a arătat că Washingtonul va rămâne în competiţie cu Beijingul şi va insista asupra drepturilor omului.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a participat la summitul Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei de la Phnom Penh, Cambodgia, unde a reafirmat angajamentul SUA față de Indo-Pacific, pentru a rămâne o regiune „liberă și deschisă, prosperă, rezistentă și sigură”.

Biden a mai subliniat faptul că liniile de comunicaţie între Statele Unite şi China vor rămâne deschise, pentru a evita conflictele, a declarat duminică Joe Biden la summitul ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei) din Cambodgia, conform unui comunicat al Casei Albe.

Mai exact, președintele SUA s-a concentrat apoi pe provocările regionale și globale, vorbind și despre relațiile dintre țara sa și China. Statele Unite, a spus el, vor „concura puternic” cu Republica Chineză care continuă încălcarea drepturilor omului, dar va păstra liniile de comunicare deschise pentru a se asigura că concurența nu se transformă în conflict. Biden a reafirmat importanța menținerii păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan.

Biden a cerut conducătorilor militari din Myanmar să urmeze planul de pace convenit cu ASEAN

În ceea ce privește Marea Chinei de Sud, președintele SUA a invocat respectarea libertății de navigație și de survol și principiul soluționării pașnice a litigiilor în conformitate cu dreptul internațional, amintind de hotărârea „obligatorie din punct de vedere juridic” emisă în 2016 de Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga.

Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la amenințările prezentate de Coreea de Nord și și-a reiterat condamnarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Liderul de la Casa Albă a spus, de asemenea, că este îngrijorat de agravarea crizei din Myanmar, cerând măsuri suplimentare pentru a crește presiunea asupra regimului militar birman pentru a implementa Consensul în cinci puncte și a elibera prizonierii politici.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a reprezentat Rusia în absența președintelui Vladimir Putin

Joe Biden a condamnat de asemenea invazia „brutală şi nejustificată” a Rusiei în Ucraina şi amenințarea reprezentată de testele cu rachete efectuate de Coreea de Sud.

Războiul din Ucraina urmează să fie un subiect central la summitul G20 din Bali şi la Forumul de Cooperare Asia-Pacific (APEC) de la sfârşitul săptămânii viitoare. La reuniunea ASEAN au fost reprezentate 18 ţări, care împreună reprezintă jumătate din economia mondială. În afară de statele membre ale organizaţiei, au participat Australia, China, Coreea de Sud, India, Japonia, Noua Zeelandă, Rusia şi Statele Unite.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov, care a reprezentat Rusia în absenţa preşedintelui Vladimir Putin, a acuzat SUA că au insistat asupra unor termeni inacceptabili privind războiul din Ucraina, ceea ce a făcut imposibil un consens, potrivit reuters.com.