Depunerea jurământului de către Joe Biden, devenit miercuri al 46-lea preşedinte al Statelor Unite, a provocat o serie de reacţii la scară internaţională. Dacă aliaţii Statelor Unite, ca Uniunea Europeană, Franţa sau Canada şi-au afişat optimismul, rivalii primei puteri mondiale s-au arătat sceptici, ca Iranul şi Rusia.
Învestitura lui Joe Biden: aliaţii SUA sunt optimişti, Iranul şi Rusia, sceptice - Venirea lui Joe Biden la Casa Albă, după patru ani de preşedinţie controversată a lui Donald Trump, a produs, miercuri, 20 ianuarie, un val de optimism şi de uşurare printre aliaţii tradiţionali ai Statelor Unite, care i-au propus un "nou început".
Principalii rivali ai Washingtonului au preferat să se arate fără iluzii, Rusia apreciind că o ameliorare a relaţiilor va depinde de "voinţa politică" a noului preşedinte, iar Iranul estimând că "mingea este în terenul" lui Joe Biden.
"Un nou început" pentru Europa
"Europa este gata pentru un nou început", a scris pe Twitter preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după învestitura lui Joe Biden.
"UE are din nou un prieten la Casa Albă, după patru ani lungi" de preşedinţie Trump, spusese ea mai înainte în Parlamentul European.
La rândul lui, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a estimat că "a venit vremea să revenim la convingerile, la bunul simţ şi să modernizăm relaţia noastră", după ce a lansat "un apel la edificarea, împreună, a unui pact fondator, nou".
"Începutul unui nou capitol al Alianţei transatlantice"
"Ziua de astăzi marchează începutul unui nou capitol al Alianţei transatlantice", a estimat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
"Aştept cu nerăbdare să colaborez strâns cu preşedintele Biden", a adăugat el, subliniind că "aliaţii din NATO trebuie să fie uniţi pentru a face faţă consecinţelor pentru securitate ale ascensiunii Chinei, ameninţării teroriste, inclusiv în Afganistan şi în Irak, şi unei Rusii mai sigure pe sine".
Mare uşurare în Germania
Preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, şi-a exprimat "marea uşurare".
"Ne bucurăm că Statele Unite, ca partener indispensabil, vor fi din nou alături de noi în numeroase chestiuni: în lupta comună şi solidară contra pandemiei de Covid-19, protecţia mondială a mediului, problemele de securitate", a detaliat el.
Boris Johnson "nerăbdător să lucreze" cu Joe Biden
Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, l-a felicitat şi el pe Joe Biden, declarându-se "nerăbdător să lucreze" cu el.
"Conducerea americană e vitală în probleme care ne privesc pe toţi, de la schimbările climatice la Covid, şi eu sunt nerăbdător să lucrez cu preşedintele Biden", a scris el pe Twitter.
Felicitările lui Emmanuel Macron
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a adresat "cele mai bune urări de succes" noului preşedinte american şi a salutat decizia sa de a reveni în Acordul de la Paris privind clima.
"Cu toţii împreună vom putea reuşi să facem faţă provocărilor timpurilor noastre. Împreună vom putea schimba situaţia climatică acţionând pentru planeta noastră", a spus el.
"O zi mare pentru democraţie", potrivit lui Giuseppe Conte
Prim-ministrul italian, Giuseppe Conte, a adresat "toate urările sale de spor în muncă preşedintelui Joe Biden şi vicepreşedintei Kamala Harris", salutând "o zi mare pentru democraţie, a cărei importanţă depăşeşte graniţele americane".
"Italia este gata să înfrunte împreună cu Statele Unite provocările comune de pe agenda internaţională", a scris el pe Twitter.
Urările papei Francisc
Papa Francisc şi-a trimis "urările cordiale şi asigurarea rugăciunilor sale" celui de-al doilea preşedinte catolic din istoria Statelor Unite după John F. Kennedy, şi l-a încurajat să sprijine "reconcilierea şi pacea în Statele Unite şi între naţiunile lumii".
Joe Biden, un "adevărat prieten" al Irlandei
Prim-ministrul irlandez, Micheal Martin, l-a felicitat pe Joe Biden, un "adevărat prieten" al Irlandei, amintind rădăcinile sale irlandeze. El a afirmat că vrea să aprofundeze cooperarea dintre cele două ţări ale lor.
Justin Trudeau "nerăbdător să lucreze cu preşedintele Biden"
Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, s-a declarat "nerăbdător să lucreze cu preşedintele Biden" pentru a căuta să facem ţările noastre mai sigure, mai prospere şi mai reziliente".
"Felicitări călduroase" din partea Indiei
Prim-ministrul indian, Narendra Modi, i-a adresat lui Joe Biden "felicitările sale călduroase". El a arătat că "aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu el pentru a întări parteneriatul strategic dintre "India şi Statele Unite".
"Să întărească alianţa" dintre Israel şi Statele Unite
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a făcut apel la noul preşedinte american să "întărească alianţa" dintre Israel şi Statele Unite pentru a înfrunta "provocările comune", ca "ameninţarea" Iranului.
Speranţa pentru o Palestină "independentă"
La rândul lor, palestinienii l-au invitat pe preşedintele Biden să acţioneze pentru crearea unei Palestine "independente".
"Suntem nerăbdători să lucrăm împreună pentru pace şi stabilitate în regiune şi în lume", a afirmat preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Rusia speră la o activitate "mai constructivă"
Kremlinul a apreciat că ameliorarea relaţiilor dintre Rusia şi Statele Unite depinde de "voinţa politică" a preşedintelui ales, Joe Biden, potrivit unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Diplomaţia rusă a declarat pe de altă parte că speră într-o colaborare "mai constructivă" cu administraţia Biden în vederea prelungirii unui important tratat de dezarmare, New Start, care limitează arsenalele nucleare ale celor două puteri, care expiră pe 5 februarie.
Ultimul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, a făcut apel la "o normalizare a relaţiilor", care sunt astăzi "sursă de mare îngrijorare".
Politica lui Donald Trump criticată aspru de Iran
Teheranul a salutat plecarea "tiranului" Donald Trump, apreciind că "mingea este în terenul" noului preşedinte american, Joe Biden, pentru o eventuală revenire a Washingtonului în acordul privind nuclearul iranian.
Donald Trump "nu a adus decât probleme propriului său popor şi restului lumii", a adăugat preşedintele iranian, Hassan Rohani, într-o alocuţiune televizată.
Traducere: Gabriela Sîrbu