Jocurile Olimpice de Vară ar putea influența războiul din Ucraina

Jocurile Olimpice de Vară ar putea influența războiul din Ucraina Jocurile Olimpice Paris. Sursa foto: Facebook

Jocurile Olimpice. Președintele francez, Emmanuel Macron, va cere Rusiei să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Olimpiadei loc la Paris între 26 iulie și 11 august.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat deja că este "gata să ia în considerare toate propunerile", a informat luni ziarul francez "Le Monde". "Cereți o încetare a focului în timpul Jocurilor Olimpice", a sugerat jurnalista ucraineană Natalia Moseiciuk pe 16 martie la sfârșitul unui interviu acordat de dl Macron mai multor publicaţii ucrainene. O invitație la care președintele francez a răspuns pozitiv.

Jocurile Olimpice ar putea să oprească, temporar, războiul din Ucraina

După cum se obișnuiește înainte de Jocurile Olimpice, țara organizatoare a prezentat Națiunilor Unite pentru vot o rezoluție privind armistițiul olimpic. Adoptată la 21 noiembrie 2023, rezoluția face apel la toți membrii Adunării Generale să respecte armistițiul olimpic în spiritul Cartei Națiunilor Unite pe toată durata evenimentului. Președintele rus a declarat luni, în timpul discursului său de victorie la alegerile prezidențiale, că ar putea fi discutat un armistițiu. Dar a adăugat că nu intenționează să intre în negocieri, "pur și simplu pentru că inamicul încearcă să câștige timp din cauza deficitului de muniție".

Războiul din Ucraina a trecut de doi ani și pe teritoriul ucrainean au loc zilnic bombardamente, atacuri și situații catastrofale. Invazia rusă, aprobată de Vladimir Putin, a provocat un înainte și un după atât la Kiev, cât și în Occident. De asemenea, soluțiile pentru a pune capăt conflictului nu sunt ușoare, din moment ce niciuna dintre cele două țări nu cedează. Și mai presus de toate, pentru că la Kremlin se crede că "Ucraina este Rusia" și țara, independentă de mai bine de treizeci de ani, trebuie să fie sub ordinele Moscovei. Un exemplu este "formula rusă" pe care Medvedev o cere pentru a pune capăt situației de război.

Ne puteți urmări și pe Google News

Propunerea lui Medvedev

Medvedev propusese deja împărțirea Ucrainei în urmă cu câteva luni, prezentând o hartă de împărțire a teritoriului ucrainean între Kiev, Moscova și alte țări din apropiere, precum Ungaria, România și Polonia. "Teritoriul de pe ambele maluri ale Niprului face parte în mod inerent din granițele strategice istorice ale Rusiei", a declarat Medvedev, adăugând că "Ucraina este cu siguranță Rusia". În acest fel, și după cum a asigurat fostul președinte al țării și președintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Moscova va prelua partea de est și centrală a Ucrainei. România și Ungaria ar lua regiuni mici din estul țării, iar Polonia, cea mai mare parte a estului. Doar o mică zonă de pe hartă, regiunea Kiev, ar mai aparține Ucrainei.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / larazon.es