Joe Biden se delimitează de Netanyahu. Linia roșie impusă de președintele american

Joe Biden se delimitează de Netanyahu. Linia roșie impusă de președintele american Joe Biden se află într-o vizită de stat în Franța. Sursa Foto: Twitter/X

Joe Biden, președintele Statelor Unite se delimitează de politica lui Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, despre care spune că face mai mult rău țării sale, în război cu organizația teroristă Hamas.

Joe Biden îi reproșează lui Benjamin Netanyahu modul în care a condus războiul dus de Israel împotriva Hamas. Președintele american crede că premierul israelian face mai mult rău țării sale, decât ajută.

Joe Biden se delimitează de Netanyahu

Președintele Statelor Unite a declarat că premierul Benjamin Netanyahu „face mai mult rău decât bine Israelului”. Joe Biden îi reproșează modul în care a condus războiul din Gaza. De asemenea, i-a reproșat și remarcile ambigue cu privire la chestiunea unei „linii roşii” care să fie trasată de americani, conform AFP.

„El are dreptul să apere Israelul, are dreptul de a continua să atace Hamas. Dar trebuie să acorde mai multă atenţie vieţilor nevinovate care se pierd ca urmare a acţiunilor sale. (...) În opinia mea, face mai mult rău decât bine Israelului”, a spus preşedintele american pentru MSNBC.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timpul interviului, Joe Biden a fost întrebat despre existenţa unei „linii roşii” pe care Israelul nu ar trebui să o depăşească. Armata israeliană pregătește o ofensivă în Rafah, în sudul teritoriului palestinian. Iar jurnalistul a dorit să știe dacă această operațiune militară ar putea fi o linie roșie, de neacceptat pentru Statele Unite.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu Sursa foto: Twitter

Statele Unite nu vor abandona Israelul

Președintele Joe Biden a confirmat că o operațiune militară masivă în zona Rafah ar putea fi o linie roșie. El a subliniat, însă, că nu va abandona Israelul și că va oferi tot sprijinul de care este nevoie.

„Este o linie roşie”, a spus democratul.

Biden a subliniat că apărarea statului Israel rămâne foarte importantă. El a spus că nimic nu va împiedica Statele Unite să livreze arme și echipament militar pentru apărarea țării. Potrivit spuselor sale, israelienii trebuie  protejați de „Cupola de Fier”, Iron Dome.

„Nu voi abandona niciodată Israelul. Apărarea Israelului rămâne extrem de importantă. Nu există o linie roşie în care să vreau să opresc total livrările de arme”, iar israelienii nu ar mai fi atunci protejaţi de Cupola de Fier”, a precizat Joe Biden.

Joe Biden nu renunță la Israel

Președintele Joe Biden a mai spus că ajutorul american este esenţial pentru funcţionarea sistemului defensiv Iron Dome. Acesta interceptează rachetele lansate de dușmanii Israeluluim din zonă.  Cu toate acestea, președintele american a subliniat că nu este posibil să fie atât de multe victime civile într-un război.

„Există linii roşii... Nu este posibil ca alţi 30.000 de palestinieni să moară”, a spus Joe Biden.

Preşedintele american a fost evaziv cu privire la posibilitatea unei noi vizite în Israel, unde a mers în octombrie, după atacul teroriștilor Hamas. El a spus că ar trebui să facă acest lucru, însă nu a dat mai multe detalii. De asemenea, nu a spus dacă a primit o invitație pentru o vizită în Israel.

După discursul în faţa Congresului, microfoanele au surprins o conversaţie informală în care Biden a vorbit despre necesitatea creșterii ajutorului umanitar pentru Gaza.

„Va trebui să-şi bage asta în cap. Vreau să văd o încetare a focului”, a spus Joe Biden, adăugând că vorbeşte despre o încetare a ostilităţilor timp de şase săptămâni ca prim pas.