Job de funcţionar european. Câţi români au fost angajaţi la Bruxelles
- Ana Bâtc ă
- 8 februarie 2012, 17:10
Peste 700 de români lucrează în cadrul structurilor Comisiei Europene, conform unui comunicat al instituţiei. Mai precis, 727 de români au fost recrutaţi pentru a lucra la Bruxelles.
Din Bulgaria, au fost angajate 478 de persoane. În total, ţinta privind angajările românilor şi ale bulgarilor, ultimii intraţi în UE, a fost depăşită cu 23,3%, arată datele Comisiei Europene.
"Sunt foarte mulţumit că am reuşit să îi găsim şi să îi atragem pe unii dintre cei mai inteligenţi şi talentaţi oameni din Bulgaria şi România să vină să lucreze pentru Comisia Europeană. Ambele ţări au avut în trecut o contribuţie importantă la istoria şi cultura Europei şi au multe de oferit şi în prezent, pe măsură ce Europa continuă să se integreze", a declarat vicepreşedintele Maroš Šefčovič.
Comisia s-a angajat să recruteze în total 977 de resortisanţi din România şi Bulgaria pentru posturi de funcţionari şi de agenţi temporari. Au fost stabilite, de asemenea, ţinte secundare pentru cadrele intermediare de conducere (63 de recrutări) şi pentru cadrele superioare de conducere (15 recrutări). Au existat ţinte indicative pentru fiecare naţionalitate (332 de persoane pentru Bulgaria şi 645 pentru România).
Nu avem candidaţi buni pentru funcţii de conducere Pentru a răspunde acestor necesităţi, au fost organizate concursuri externe şi interne rezervate resortisanţilor din cele două ţări. La încheierea perioadei de tranziţie, Comisia depăşise semnificativ nu numai ţinta globală stabilită, dar şi ţintele specifice stabilite pentru administratori şi asistenţi. A fost atinsă pe deplin ţinta fixată pentru cadrele intermediare de conducere.
Lipseau două recrutări pentru a se atinge ţintele în materie de recrutare pentru cadrele superioare de conducere. Motivul a fost lipsa unor candidaţi corespunzători, care să poată îndeplini funcţii superioare de conducere în cadrul Comisiei. În ciuda eforturilor susţinute ale Comisiei, în urma mai multor anunţuri de posturi vacante, nu a putut fi numită nicio persoană în funcţia respectivă.
Pentru a asigura un echilibru între diferitele servicii în materie de recrutare, Comisia a asigurat monitorizarea strictă a recrutărilor pentru cele două ţări în direcţiile sale generale. Recrutarea resortisanţilor din alte state membre a fost blocată până la atingerea ţintei specifice în materie de recrutare fixate pentru România şi Bulgaria.