Când se retrage Jens Stoltenberg. O femeie ar putea să-i ia locul la conducerea NATO

Când se retrage Jens Stoltenberg. O femeie ar putea să-i ia locul la conducerea NATO Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Mandatul de secretar general al NATO a lui Jens Stoltenberg s-a încheiat în acest an. El ar fi vrut să se retragă din funcție, însă alianța a extins mandatul în contextul războiului din Ucraina. Se află în fruntea Alianței din 2024 și spune că nu va exista o altă prelungire. Locul lui ar putea fi ocupat de o femeie, după cum arată lista preferințelor.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, ar fi trebui să se retragă din funcție în acest an. S-a căutat un înlocuitor pentru acesta, însă, în contextul războiului din Ucraina, alianța a decis să îi extindă mandatul. El se află în fruntea NATO din 2014 și a mărturisit că își dorește să se întoarcă acasă, în Norvegia.

Joi seara, Jens Stoltenberg a anunțat când se va retrage de la conducerea NATO. El spune că va pleca din funcție în octombrie 2024, când va expira extinderea mandatului. Întrebat de jurnaliști dacă aceasta va fi ultima prelungire, secretarul general al alianței a răspuns afirmativ.

„Da, este ultima extindere. Este un privilegiu să fiu secretarul general al NATO și este de o mare însemnătate, în special acum, când este un război în desfășurare în Europa”, a spus șeful NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alianța Nord-Atlantică a decis ca Jens Stoltenberg să rămână încă un an la conducere, pe fondul războiului din Ucraina. Au considerat că este important să fie condusă de un lider cu experiență, potrivit Sky News.

Cine ar putea să îl înlocuiască pe Jens Stoltenberg

Viitorul secretar general al NATO trebuie să ofere un echilibru, spune un diplomat european. El prezintă și câteva nume favorite, însă spune că membrii alianței sunt împărțiți. Printre cele mai vehiculate nume sunt premierul olandez Mark Rutte, omologul său estonian Kaja Kallas şi ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Pe listă pentru a-l înlocuit pe Jens Stoltenberg se află și şefa guvernului lituanian Ingrida Simonyte, preşedinta slovacă Zuzana Caputova şi preşedinta actuală a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (Germania). Aceasta din urmă pare să aibă cele mai multe șanse, asta pentru că la conducerea NATO au fost până acum numai bărbați.

„Este timpul pentru o femeie SecGen. Dacă bărbaţii încearcă să-şi păstreze funcţiile pentru totdeauna, reprezentarea corectă a femeilor nu va avea niciodată vreo şansă”, a spus un înalt diplomat NATO.

Klaus Iohannis, în cursa pentru conducerea NATO

Un alt nume vehiculat este al președintelui României, Klaus Iohannis. Candidatura sa ar putea întâmpina câteva obstacole. Unul este Ungaria, însă este posibil ca unii oficiali occidentali să nu sprijine candidați din est, considerați prea belicos într-o perioadă când în apropiere se desfășoară războiul.

În calea lui Klaus Iohannis ar putea sta și cei care își doresc în locul lui Jens Stoltenberg o femeie. Ursula von der Leyen este printre favorite, însă ea nu și-a exprimat intenția de a candida la conducerea NATO. O altă variantă ar fi Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei. Acest stat este văzut ca unul de mijloc în cadrul alianței, un susținător puternic al Ucrainei, dar mai flexibilă decât alte țări de pe flancul estic.

„Cred că este un candidat serios. Ea este într-adevăr luată în serios de o serie de aliați mai mari”, a declarat un diplomat vest-european, citat de Politico.