Japonia se teme pentru ratingul ei

Japonia se teme pentru ratingul ei

Guvernul de la Tokyo se teme că agenţia Standard and Poor's ar putea decide coborârea ratingului Japoniei, după ce a anunțat scăderea calificiativului acordat mai multor state din cadrul Uniunii Europene.

”Dacă Japonia nu va demonstra că poate asigura rapid condiţii financiare stabile şi că-şi poate reconstrui politica bugetară (...) data viitoare ar putea fi rândul nostru”, a declarat ministrul nipon de finanţe, Jun Azumi.

Și premierul Yoshihoko Noda şi-a exprimat temerile în legătură cu scăderea ratingului de ţară.”Criza din Europa nu este doar un incendiu îndepărtat (...) Chiar şi cotaţia Franţei a fost coborâtă. Dacă Japonia îşi continuă politica bugetară actuală, acest incendiu va ajunge şi la noi. Trebuie să ne ocupăm de această situaţie de urgenţă”, a afirmat și premierul nipon.

Japonia este cea de-a treia economie a lumii, iar gradul său de îndatorare este de peste 200% din PIB, un nivel al datoriei unic între ţările dezvoltate. Pentru a ţine sub control creşterea datoriei publice guvernul nipon doreşte să dubleze impozitele pe consum, o măsură evident impopulară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenţia Standard and Poor's a anunţat vineri coborârea ratingului de ţară pentru 9 state din cadrul UE. Franţa şi Austria au pierdut calificativul AAA