JAPONIA, IMAGINEA DEZASTRULUI: Cum arată, din satelit, oraşele nipone după cutremur şi tsunami

JAPONIA, IMAGINEA DEZASTRULUI: Cum arată, din satelit, oraşele nipone după cutremur şi tsunami

Astăzi s-a declarat stare de urgenţă la o a doua centrală nucleară japoneză, afectată de puternicul cutremur care a lovit vineri Japonia şi unde s-a înregistrat un nivel înalt de radioactivitate, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP.

21.49 Cotidianul american "The New York Times" a publicat, pe site-ul său o serie de fotografii din satelit. Vezi AICI  oraşele japoneze înainte şi după cutremur şi tsunami. 19.00 Violentul cutremur din Japonia, unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată, ar fi dus la deplasarea principalei insule din arhipelagul nipon, Honshu, cu 2,4 m, potrivit Institutului de geofizică american (USGS), relatează Agerpres.

„Este o cifră rezonabilă”, a declarat AFP un seismolog de la USGS. Cutremurul s-a produs în urma „unei mişcări de forfecare” de-a lungul faliei dintre plăcile terestre ale Pacificului şi Americii de Nord. Placa Pacificului împinge extremitatea vestică a plăcii nord-americane într-un ritm de 83 mm pe an, însă un seism foarte puternic poate deplasa brusc aceste plăci, cu urmări semnificative. 17.45 Aproximativ 590.000 de persoane au fost evacuate în decurs de trei zile în Japonia, ţară grav afectată de cutremurul de vineri, urmat de tsunami, în timp ce îngrijorarea creşte în legătură cu reactoarele mai multor centrale nucleare, a indicat duminică ONU. „Circa 380.000 de persoane au fost evacuate din zone afectate de seism şi tsunami şi sunt adăpostite în 2.050 centre de evacuare”, indică Biroul de coordonare pentru afaceri umanitare din cadrul ONU, într-un document citat de AFP. „Autorităţile au evacuat de asemenea 210.000 alte persoane care trăiesc pe o rază de 20 km în jurul centralei Fukushima”, adaugă Biroul, citând Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). 16.30 „Autorităţile japoneze au informat AIEA că primul nivel (cel mai jos) de stare de urgenţă la centrala Onagawa a fost semnalat de către Tohoku Power Company”, se arată într-un comunicat al AIEA, agenţie ONU cu sediul la Viena. „Alerta a fost declarată ca urmare a nivelurilor de radioactivitate înregistrate, care depăşeau limitele permise în apropierea centralei. Autorităţile japoneze încearcă să descopere sursa radiaţiilor”, conchide AIEA.

16.00 Google a realizat un site care permite contactarea sau oferirea de informaţii despre persoanele dispărute din Japonia după cutremurul din 11 martie, conform agenţiei Bloomberg Serviciul Google Person Finder adună informaţii despre locul şi starea în care sunt persoanele afectate de cutremurul din Japonia. Acesta a fost deschis pentru a-i ajuta pe cei care îl folosesc să afle dacă cei dragi sunt în siguranţă. Până în acest moment sunt înregistrate aproximativ 112.500 de persoane, dar numărul lor creşte de la un minut la altul. Reprezentanţii motorului de căutare Google au realizat o bază de date asemănătoare şi în urma cutremurului din Christchurch din Noua Zeelandă.  (Mădălina Piloff) Premierul japonez: Cea mai gravă criză postbelică

Ne puteți urmări și pe Google News

La câteva ore după explozia de la reactorul Fukushima 1, un alt doilea reactor al acestei centrale nucleare are probleme la sistemul de răcire. "Situaţia de la centrala nucleară este mai serioasă decât autorităţile japoneze spun", a spus la CNN expertul nuclear Bill Nye. 14.30 MAE a anunțat astăzi, într-un comunicat, că nu există momentan informații că printre victimele seismului din Japonia s-ar afla și cetățeni români. Ambasada României la Tokyo este în permanentă legătură cu autorităţile locale şi centrale nipone, pentru primirea de informaţii privind cetăţenii români.

Ministerul recomandă cetăţenilor români care solicită informaţii despre rude aflate în Japonia să transmită toate datele lor de identificare şi detalii cât mai exacte despre persoanele căutate (adresa, e-mail, numere de telefon disponibile). De asemenea, solicitările să fie transmise prin Internet (e-mail: consular@ambrom.jp; office@ambrom.jp).

Cetăţenii români sau familiile acestora pot contacta Ambasada României la numărul de telefon +81.334.79.03.11, cât şi la celula de criza din cadrul Departamentului Consular din cadrul MAE, la numărul de telefon +40.21.319.21.37 sau la adresa de e-mail: drco@mae.ro 14.00 Situaţia de la Fukushima nu este însă la fel de gravă ca aceea de la Cernobâl, în 1986, a insistat şeful executivului de la Tokio, explicând că, spre deosebire de acest caz, în dezastrul din '86 radiaţiile nucleare au fost emise în aer. „Este total diferit de accidentul de la Cernobâl, şi acţionăm pentru a opri extinderea pagubelor”, a mai spus Naoto Kan. Premierul a anunţat, de asemenea, că a aprobat un plan de urgenţă, care va permite începând de mâine întreruperea aprovizionării cu energie electrică de către operatorul Tokyo Electric Power Co.

13.30 Premierul nipon Naoto Kan a făcut noi declarații de presă. „Acest cutremur și tsunami, precum și întreaga situație legată de centralele nucleare sunt probabil cel mai dificil obstacol de care ne-am lovit după cel de-al Doilea Război Mondial. Dacă noi, poporul japonez, putem depăși aceste greutăți, depinde doar de fiecare dintre noi”, a subliniat șeful executivului de la Tokio. 12.50 Aproape 310.000 de locuitori din zonele devastate de tsunami au fost transferați în adăposturi temporare. La benzinării s-au format cozi lungi de câțiva kilometri, potrivit martorilor 12.40 Un japonez a supraviețuit două zile în apele mării agăţat de o bucată din acoperişul casei sale luate de tsunami. El a fost găsit de o navă a marinei militare plutind la 15 kilometri de coastele nord-estice ale Japoniei.

11.20 Oprirea mai multor reactoare nucleare în urma seismului violent de vineri riscă să producă un deficit în aprovizionarea cu energie electrică la nivel național, a avertizat astăzi ministrul industriei, Banri Kaieda. Guvernul a făcut apel la marile companii să își diminueze consumul la strictul necesar. 10.40 Poliția niponă a avertizat astăzi că bilanțul victimelor valului seismic ar putea depăși 10.000 numai în prefectura Miyagi. Autoritățile au anunțat că au dublat numărul membrilor echipelor de intervenție, la 100.000, cea mai mare mobilizare de acest gen de la cel de-al Doilea Război Mondial. Anunţul că un alt reactor (este vorba despre reactorul numărul 3 al centralei) are probleme a fost făcut de un oficial nipon, citat de agenţiile Kyodo si Reuters. "Sistemul s-a oprit automat. Am încercat să-l repornim, dar am eşuat", potrivit unui comunicat al operatorului centralei TEPCO (Tokyo Electric Power). Eliberarea aburului pentru a micşora presiunea din reactorul nr. 3 al centralei a început deja iar experţii se aşteaptă la creşterea nivelului de radioactivitate. Se pare că de această dată situaţia e mai gravă fiindcă reactorul este plin de uraniu şi plutoniu. "Plutoniumul este mai periculos atunci când este eliberat în mediu", a declarat pentru BBC Shaun Bernie, reprezentant Greenpeace.  170.000 de evacuaţi, cel puţin trei iradiaţi Sâmbătă o explozie s-a produs la centrala nucleară Fukushima 1. Ca urmare a exploziei, autorităţile au înregistrat o creştere a radioactivităţii în zonă, aproximativ 170.000 de persoane fiind evacuate pe o rază de 20 de km în jurul centralei.În plus, patru muncitori ai centralei au suferit fracturi şi alte răni. Experţii japonezi încearcă să răcească reactorul cu apă din mare, operaţiune care ar putea dura două zile. Centrala Fukushima nu va mai fi niciodată funcţională, iar zona va trebui evacuată, mai spun specialiştii. Trei  persoane care făceau parte dintr-un grup de circa 90 de pacienţi internaţi într-un spital din oraşul Futaba-machi au fost alese la întâmplare de medici pentru a fi supuse unor teste după incidentul nuclear, a anunţat televiziunea publică NHK. Toţi trei au fost iradiaţi, au declarat NHK şi agenţia Jiji, citând guvernul local din Fukushima. Citește AICI informații live despre ce se întâmplă în Japonia postate pe Twitter de Makiko Itoh, o japoneză care trăiește în Franța.