Prim-ministrul japonez a promis să crească apărarea Japoniei în fața amenințării tot mai mari, dar nu a oferi detalii concrete, scrie The Independent.

Relațiile cu Coreea de Nord au devenit mai tensionate în ultimele luni, mai ales după ce Phenianul a organizat cel de-al șaselea și cel mai amplu test nuclear, în luna septembrie.

În noiembrie, Nordul a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală, care ar putea ajunge oriunde pe teritoriul SUA.

„Nu este o exagerare să spunem că mediul de securitate din jurul Japoniei este cel mai grav de după Al Doilea Război Mondial. Voi proteja viața oamenilor și traiul pașnic în orice situație”, a spus Abe într-o conferință de Anul Nou.

Coaliția de guvernare condusă de Partidul Liberal Democrat, al lui Abe, și-a păstrat „super-majoritatea” de două treimi, în Camera inferioară a Parlamentului, în alegerile din 22 octombrie, susținându-i intenția de a revizui Constituția.

Japonia și-a mărit bugetul militar luna trecută, pentru al șaselea an la rând, alocându-se cu 1,3% mai mult, până la circa 40 de miliarde de dolari.

O mare parte este alocată pentru îmbunătățirea rachetelor defensive balistice, o altă parte către sistemele de avertizare, pentru a ajuta Japonia în cazul unor amenințări complexe, cum ar fi mai multe rachete trase simultan.

În martie, Coreea de Nord a lansat patru rachete simultan, care au aterizat în Marea Japoniei.

Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat săptămâna aceasta că SUA are informații că nord-coreenii se pregătesc să tragă o altă rachetă și i-a avertizat să nu facă asta.

„Este absolut inacceptabil ca nord-coreenii să calce în picioare dorința Japoniei și a comunității internaționale de a avea rezoluții pașnice și
faptul că ei continuă să aibă un comportament provocator”, a spus Abe.

El dorește să amendeze Constituția pacifistă a Japoniei pentru a slăbi constrângerile legate de armată, deși opinia publică este divizată pe această temă, restricțiile fiind impuse imediat după înfrângerea în Al Doilea Război Mondial.

Articolul 9 prin care se renunță la război interzice literal existența forțelor armate și a fost interpretată multă vreme ca permițând armata doar în scopuri defensive.

„Aș vrea ca anul acesta să avem o dezbatere publică profundă legată de revizuirea Constituției”, a explicat premierul.

Te-ar putea interesa și: