„Japonia se află în fața celei mai mari amenințări de la Al Doilea Război Mondial încoace”

„Japonia se află în fața celei mai mari amenințări de la Al Doilea Război Mondial încoace”

Situația de securitate în care se află Japonia este cea mai periculoasă de după Al Doilea Război Mondial, din cauza „provocărilor inacceptabile” din partea Coreei de Nord, spune premierul Shinzo Abe.

Prim-ministrul japonez a promis să crească apărarea Japoniei în fața amenințării tot mai mari, dar nu a oferi detalii concrete, scrie The Independent.

Relațiile cu Coreea de Nord au devenit mai tensionate în ultimele luni, mai ales după ce Phenianul a organizat cel de-al șaselea și cel mai amplu test nuclear, în luna septembrie.

În noiembrie, Nordul a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală, care ar putea ajunge oriunde pe teritoriul SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu este o exagerare să spunem că mediul de securitate din jurul Japoniei este cel mai grav de după Al Doilea Război Mondial. Voi proteja viața oamenilor și traiul pașnic în orice situație”, a spus Abe într-o conferință de Anul Nou.

Coaliția de guvernare condusă de Partidul Liberal Democrat, al lui Abe, și-a păstrat „super-majoritatea” de două treimi, în Camera inferioară a Parlamentului, în alegerile din 22 octombrie, susținându-i intenția de a revizui Constituția.

Japonia și-a mărit bugetul militar luna trecută, pentru al șaselea an la rând, alocându-se cu 1,3% mai mult, până la circa 40 de miliarde de dolari.

O mare parte este alocată pentru îmbunătățirea rachetelor defensive balistice, o altă parte către sistemele de avertizare, pentru a ajuta Japonia în cazul unor amenințări complexe, cum ar fi mai multe rachete trase simultan.

În martie, Coreea de Nord a lansat patru rachete simultan, care au aterizat în Marea Japoniei.

Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat săptămâna aceasta că SUA are informații că nord-coreenii se pregătesc să tragă o altă rachetă și i-a avertizat să nu facă asta.

„Este absolut inacceptabil ca nord-coreenii să calce în picioare dorința Japoniei și a comunității internaționale de a avea rezoluții pașnice și faptul că ei continuă să aibă un comportament provocator”, a spus Abe.

El dorește să amendeze Constituția pacifistă a Japoniei pentru a slăbi constrângerile legate de armată, deși opinia publică este divizată pe această temă, restricțiile fiind impuse imediat după înfrângerea în Al Doilea Război Mondial.

Articolul 9 prin care se renunță la război interzice literal existența forțelor armate și a fost interpretată multă vreme ca permițând armata doar în scopuri defensive.

„Aș vrea ca anul acesta să avem o dezbatere publică profundă legată de revizuirea Constituției”, a explicat premierul.