Japonia dă replica Chinei printr-un buget-record pentru apărare

Japonia dă replica Chinei printr-un buget-record pentru apărare

Guvernul japonez a aprobat astăzi un buget anual record de aproape 96.340 miliarde de yeni (810 miliarde de euro), din care echivalentul a 42 de miliarde de dolari au fost repartizați apărării, cea mai mare sumă alocată vreodată acestui sector..

Bugetul iniţial al apărării a crescut pentru al treilea an consecutiv (+2%, la 4.980 miliarde de yeni - echivalentul a circa 42 de miliarde de dolari), o orientare care merge în sensul politicii “pacifismului activ” al premierului Shinzo Abe, ferm hotărât să dezvolte capacitatea Japoniei de a-şi asigura securitatea naţională, în special în faţa ambiţiilor asiatice ale Chinei şi ameninţărilor Coreii de Nord.

“Sunt cele mai mari fonduri din toate timpurile”, a dat asigurări un oficial al Ministerului Apărării care a menţionat că precedentul record era de 4.960 de miliarde de yeni şi data din 2002.

Gen Nakatani, noul ministru al Apărării, a declarat că Japonia are nevoie de un buget sporit pentru apărare dată fiind „situația în schimbare” din jurul țării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Majoritatea fondurilor vor merge la achiziția de avioane și nave de patrulare. Astfel, guvernul nipon intenționează să doteze forțele militare cu 20 de avioane de recunoaștere, avioane de tip Osprey cu funcție și de elicopter, șase avioane de vânătoare invizibile, 30 de nave amfibie și un avion de avertizare timpurie, care va monitoriza apele din jurul Japoniei.

Bugetul-record alocat apărării vine la scurt timp după ce japonia și-a amendat Constituția pacifistă pentru a permite armatei sale să participe la operațiuni militare alături de aliații săi, o decizie văzută la Beijing drept un pas spre militarism.

China și Japonia sunt implicate într-o dispută teritorială asupra Insulelor Senkaku, administrate de Tokyo, cunoscute sub denumirea de Diaoyu în China care le revendică.

Majorarea bugetului apărării aduce Japonia pe locul șapte în topul mondial al cheltuielilor militare, după SUA, China, Rusia, Arabia Saudită, Marea Britanie și Franța.