“O să-l sărbătorim pe maestrul Ozaki, în februarie, la 25 de ani de când este dirijorul permanent al orchestrei simfonice a Filarmonicii. Este un eveniment artistic pe care vreau să-l marcăm în mod special, este și Ambasada Japoniei invitată, și autoritățile locale, să evoce într-un fel această aniversare rotundă“, a declarat pentru portalul www.punctul.ro directorul Filarmonicii de Stat din Trgu Mureş, Vasile Cazan.

Născut în 1959, într-o familie de profesori de artă, Shinya Ozaki a început să studeize pianul de la patru ani, se arată pe site-ul Filarmonicii.

Îşi desfăşoară studiile în Japonia, la Toho Gakuen School of Music”. Cariera sa de dirijor debutează în SUA, mai precis în Philadelphia, după care este invitat la concerte din Europa, dar şi din ţara sa natală.

Destinul îl aduce în România, unde din 1994 a devenit dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş. Este considerat una dintre emblemele acestui oraş, cu care localnicii se mândresc.

Shinya Ozaki a fost distins, în 1998, cu titlul „Pro Urbe”, decernat de Primăria municipiului Târgu Mureş.

În 2001 a primit „Meritul schimburilor culturale” din partea ambasadorului României în Japonia.

Preşedinţia României  i-a decernat, în 2005, titlul „Meritul cultural în grad de comandor”.

Luna viitoare, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de fructoasă colaborare, Filarmonica de Stat din Târgu Mureş va organiza un evenimnt special dedicat dirijorului Shinya Ozaki, la care vor participa, între alţii, şi reprezentanţii Ambasadei Japoniei la Bucureşti.

 

Te-ar putea interesa și: